Nyíregyháza hírek

A napkollektor nem napelem

A napkollektor nem napelem

Sokan összekeverik a két berendezést, még többen pedig nem is tudják, mi a különbség közöttük. Pedig egészen más a rendeltetésük – mutatjuk, mit illik tudni róluk.

A fenntarthatóság szerencsére világszerte növekedő trend, egyre többen fordítják figyelmüket a pazarlásmentes, a környezetet nem terhelő megoldások és technológiák felé. Ma már annyiféle megújuló energiaforrás érhető el, hogy nem csoda, ha néha összezavarodunk. Hőszivattyú, szélenergia, napenergia – nem könnyű mindig naprakésznek lenni. A napkollektor és napelem kérdéskört is érdemes tisztáznunk, ha építkezést, korszerűsítést tervezünk, mert nem csak bolygónk, hanem mi magunk és pénztárcánk is sokat nyerhetünk, ha a megfelelő rendszereket építtetjük ki otthonunkban.

Mi a különbség?

Egyértelmű, hogy mindkét berendezés a Nap energiájából táplálkozik, de míg a napkollektor fűtésre és vízmelegítésre fordítható hőenergiát termel, addig a napelem villamos energia előállítására szolgál. A napsugarak összegyűjtése tehát e két fő csoportra osztható. A téli hónapokban azonban mindkettőre számíthatunk: árammal, mint tudjuk, számos fűtési rendszer működtethető, azonban léteznek olyan napkollektorok is, amelyek a nagy hidegekben fűtésrásegítésre is alkalmazhatók.

Mik a napkollektor erősségei?

Elsősorban természetesen az, hogy amíg megújuló forrásból fedezzük energiaszükségletünk egy részét vagy egészét, nem használunk fosszilis hordozókat. Ebből pedig következik, hogy használatkor nem juttatunk semmilyen káros anyagot a légtérbe. Az éghajlatváltozás korában ez igencsak fontos szempont!

Bármilyen banálisan is hangzik, a Nap mindig süt – azaz a napenergia bármikor hozzáférhető. Nincs gond, ha elvágták a szomszéd építkezésen a gázvezetéket, nem függünk senkitől és semmitől.

A Nap mindig süt a napenergia mindig rendelkezésre áll

Végül a választékot is meg kell említenünk. Számtalan márka, modell, teljesítmény és árszabás közül választhatunk, így teljesen testreszabott berendezéssel és rendszerrel mehetünk haza. Hallgassunk a hozzáértő eladókra, kérjük ki szakember segítségét, és válasszuk azt a megoldást, ami nekünk a legjobban megfelel!

Mennyibe kerül?

A napkollektorokon alapuló rendszerek nem csak otthonainkat, hanem akár közintézményeket, szállodákat, irodaházakat is képesek kiszolgálni. Bekerülési költségeik, illetve a tervezés és beszerelés sajnos nem olcsó, azonban egyre növekvő népszerűségének köszönhetően már nagyságrendekkel kedvezőbb áron elérhető. A megspórolt energia viszont szemmel látható, így a beruházás az évekkel megtérül. Ha pedig a lakás fűtése fenntartható forrásból valósul meg, mi is jobban alhatunk: fontos lépést tettünk a fenntartható, környezetkímélő élet felé!

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online