Nyíregyháza hírek

A Rzeszów-Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolat 15 éves jubileumához érkezett

A Rzeszów-Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolat 15 éves jubileumához érkezett
A jeles alkalomból lengyel delegáció érkezett Nyíregyházára, akik először Sóstóra látogattak el, majd dr.Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármesterével is találkoztak.

A Rzeszów-Nyíregyháza

A lengyel delegáció tagjai pénteken délelőtt Sóstóval ismerkedtek


A delegáció tagjai voltak Mr.Tadeusz Ferenc polgármester és felesége Mrs. Aleksandra Ferenc, valamint Mrs. Marzena Furtak, Zebracka, Promóciós és Nemzetközi Kapcsolatok Osztály vezetője. A delegáció nagyon jól érezte magát a szabolcsi megyeszékhelyen, s már nem először jártak nálunk. A kommunikációt tolmács segítette a programok során.

lengyel

A Lengyel-Magyar barátság emlékfáját ültették el Sóstógyógyfürdőn


Az április 1-i program egyik kiemelt eseménye volt, amikor  Mr. Tadeusz Ferenc polgármester és Dr. Kovács Ferenc polgármester fát ültettek a két város 15 éves testvérvárosi kapcsolatának jegyében Sóstógyógyfürdőn a Székelykapu közelében. Ezt követően Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere vendégül látta a rzeszówi delegáció tagjait a Városházán a polgármester hivatali helyiségében.

Mr. Tadeusz Ferenc polgármester és Dr. Kovács Ferenc polgármester

Mr. Tadeusz Ferenc polgármester és Dr. Kovács Ferenc polgármester fát ültettek a két város 15 éves testvérvárosi kapcsolatának jegyében


Nyíregyháza MJV hagyományosan jó kapcsolatot ápol Lengyelország több városával – Rzeszów, Gorlice, Krosno, Krakkó – elsősorban azonban Rzeszów várossal, mely 1996-tól testvérvárosunk. A két város között jól működő, számos területre kiterjedő aktív együttműködés áll fenn, melyben nem csak az önkormányzatok, hanem az intézmények, egyesületek, szervezetek, cégek is részt vállalnak.

Mr. Tadeusz Ferenc

Mr. Tadeusz Ferenc lengyel polgármester fát ültet Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn


A két város rendszeresen részt vett egymás főbb rendezvényein, képviselteti magát a nemzetközi kiállításokon és vásárokon (pl.: VAKÁCIÓ Utazási Kiállítás és Vásár, EXPO K-NY Kiállítás és Vásár, Nemzetközi Ifjúsági Sporttalálkozók, Művészeti Találkozók, Kárpátia Fesztivál, Nyírségi Ősz, gyermek rajzpályázatok, Galicija Multikulturális Fesztivál, zenei hangversenyek, sportesemények, stb.).

Mr. Tadeusz Ferenc polgármester és Dr. Kovács Ferenc polgármester

A két polgármesternek emléklapja is lesz arról, hogy fát ültettek a barátság jegyében


Az eltelt 15 év alatt, a testvérvárosi cserekapcsolatok széles skálája alakult ki:

Arany János Gimnázium, Zrínyi Ilona Gimnázium, Sipkay Barna Ker. Vendéglátóipari, Idegenforg. Szakközépiskola és Szakiskola, Cserkész Szövetség, Móra Ferenc Ált. Iskola, Vikár Sándor Zeneiskola, Bem J. Ált. Isk.
Nyíregyházi Főiskola – Rzeszówi Egyetemmel (Oktatási kapcsolatok )
Városi,- Megyei Tűzoltóság
Városi- Megyei Rendőrség
Nyíregyházi Volán


A Városháza

A Városháza Krúdy termét is megcsodálhatta a lengyel delegáció


Váci Mihály Műv. Központ és Gyermekcentrum, Városi Galéria,  Re-flex Moderntánc Együttes, Fotó Klub, Népművészeti Egyesület
Sz-Sz-B M Kereskedelmi és Iparkamara,
Sóstó-i Vállalkozók Klubja, Sz-Sz-B M. Tourinform Iroda, Nyíregyházi TDM, Állatpark Nonprofit Kft., Sóstógyógyfürdők Zrt.  (Idegenforgalmi vonatkozásban fontos szempont, hogy a Nyíregyházára látogató lengyel turisták jelentős része Rzeszów-ból és térségéből érkezik.)


Nyíreyháza

Mr. Tadeusz Ferenc  polgármester kíváncsi volt  a korábbi nyíregyházi polgármesterekre és a város történelmére is

Rzeszów város (területe: 97,60 km2, népessége: 174 000 fő) Délkelet-Lengyelország gazdasági, tudományos és kultúrális központja, Podkarpackie megyének, valamint a római katolikus egyházmegyének székhelye. A város a Kárpátok alján, a Wis³ok folyó völgyében fekszik.

Halkóné

Mr. Tadeusz Ferenc  polgármesternek bemutatták Nyíregyháza egyik alpolgármesterét, Halkóné dr.Rudolf Évát is

Több mint 650 éves múltra tekint vissza a Rzeszów város történelme. A Főtér alatt található Földalatti Turistaút a legérdekesebb rzeszówi műemlékek egyike. A pincesorozat 369 m hosszú és 40 pincéből áll. A keletkezési idejét a XV-XX. századokra lehet datálni. A múltban a pincéket árutárolásra és menedékhelyként használták a város lakói.

Nyíregyháza

Nyíregyháza polgármesteri hivatali helységében végül tárgyalásokra is sor került a két város testvérvárosi kapcsolatáról


MCOnet-Kovács Tünde


További hírek:

Nyíregyháza Online

 

 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online