Nyíregyháza hírek

A terhes anyák és a H1N1 influenza veszélyei

A terhes anyák és a H1N1 influenza veszélyei
A H1N1 influenzafertőzés az idén is komoly népegészségügyi problémát jelent, hiszen ismereteink szerint már húszonöten haltak meg benne, köztük sokan fiatalkorúak, illetve fiatal felnőttek voltak. Mégis úgy tartjuk, hogy az egyik legveszélyeztetettebb célcsoport a terhesek és a nemrégen szült anyukák - mondta dr. Pap Károly, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet Nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa.
- Nyíregyházán is tudnak H1N1-el fertőzött terhes nőről?
-  A múlt évben több halálos esetről is tudunk az országban, jelenleg is kezelnek intenzív osztályon kezelnek H1N1-es kismamát, vagy szülés utáni anyukát. Kérdésére válaszolva igen, a Jósa András Oktatókórházban is volt több terhes kismama H1N1 fertőzéssel.

Dr. Pap Károly

Dr. Pap Károly, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet Nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa


- Hogyan tudnak a fertőzés ellen védekezni a kismamák?
- Az egyik hagyományos védekezési módszer az volt, hogy nem megyünk társaságba ahol influenzás beteggel találkozhatunk. Ezt azonban egy családban gyakran nehezen lehet teljesíteni, hiszen a férjnek munkába kell járni, a gyerekek is közösségben vannak. Ha be is vannak oltva, az nem jelenti azt, hogy nem vihetik haza a fertőzést.

Az anyukák félnek attól, hogy a védőoltás különböző problémákat okoz majd. Ismereteink szerint a védőoltástól nem alakulnak ki betegségek, de kétségtelen, hogy a higany és a tojásallergia esetén nem ajánlott az oltás. Legfeljebb helyi reakció, illetve rövid ideig tartó hőemelkedés fordulhat elő az oltáskor. Ha ezt összevetjük azzal, hogy egy terhesnek milyen veszélyt jelent a H1N1 influenza lefolyása, akkor egyértelmű, hogy az oltással jobban járnak a kismamák. 

Jósa András Kórház

A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészeti osztályán is voltak H1N1 fertőzött tehes anyukák- Hogyan működik jelenleg Nyíregyházán az oltás?
- Oltás terhesség alatt adható. Nyíregyházán terhesek részére oltópont hoztunk létre, ahol minden terhes jelentkezhet és ingyenesen kapja meg a vakcinát. De az is jelentkezhet, aki csak most kíván terhes lenni és meg szeretné óvni a szervezetét. A Jósa András Oktatókórház jelenleg le van zárva, és ilyenkor az eljárás az, hogy a papás-mamás szüléseket is felfüggesztjük, a szülésre felkészítő foglalkozásokat és a hotelszobák látogatását a papák részéről csak oltottak részére biztosítjukl. 

- Hogy vehetjük észre magunkon, hogy betegek vagyunk?
- A legelső tünet az  izomfájdalom, gyengeségérzés, köhögés,   felsőlégúti hurut kiséretében, ami magas lázzal indul. Amennyiben a láz kialakul és 48 órán belül a terhesek a (pl. Tamiflu) készítményt elkezdik szedni, akkor náluk súlyos szövődmény nem alakul ki. Ha 72 órán belül sem kapják meg amegfelelő készítményt, akkor a vírusfertőzés csökken a gyógyulás esélye.

- Kire veszélyesebb ez: a babára vagy a mamára?
- Mindkettejükre. Az anyukára azért, mert a tüdőt támadja meg tüdőgyulladás kiséretében, mely köhögéssel indul, a tüdő légzőfelülelte lecsökken, ezért a szervezet oxigénhiányossá válik. Ez kihat a gyerekre is, hiszen a köhögés koraszülést indíthat el, a tartós oxigénhiányos állapot pedig a magzat életét  veszélyezteti. 

Pap Károly

Jósa András Oktatókórház jelenleg le van zárva, és ilyenkor az eljárás az, hogy a papás-mamás szüléseket is felfüggesztjük - mondta dr. Pap Károly


- Mi a teendő, ha mégis bekövetkezik a legrosszabb eset?
- Amennyiben a terhesség már olyan korú - a magzat már nagy valószínűséggel életképes - akkor mielőbb a terhességet császármetszéssel befejezzük.

- Csak a H1N1 fertőzésre vonatkozik mindez, vagy az általános influenzánál is hasonló dolgokra kell figyelni?
- Mindkettőre vonatkoznak. Viszont amíg a hagyományos influenza elsősorban a többszörösen beteg, idősebb embereket érinti, addig a H1N1 a fiatalokat és a terheseket is  veszélyezteti.


MCOnet Kft-Kovács Tünde


További hírek:

Nyíregyháza Online

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online