Nyíregyháza hírek

Autóvásárlás: újat vagy használtat?

Autóvásárlás: újat vagy használtat?

Biztosítjuk róla, hogy nem Ön az első, akiben a címben szereplő dilemma felmerül: az internetet böngészve számtalan, komoly fejtörésről tanúskodó bejegyzés kering. Összeszedtünk néhány tényezőt, melyet mindenképp mérlegelni kell, mielőtt a nagy döntés megszületik.

Az a gyakorta hangoztatott tény, hogy egy új autó értéke az első évben akár 40%-kal is csökkenhet, csak azok számára központi tényező, akik rövidebb használatban gondolkodnak és azt is számításba veszik, hogy pár év múlva mennyit fog érni autójuk a használtautó piacon. Ha a kiválasztott modellhez előreláthatólag 10-12 évig ragaszkodni fogunk, egész más szempontok kerülnek előtérbe, mint a piaci értékcsökkenés. Sőt, ilyen esetekben a hitelfelvétel sem ördögtől való, de ne szaladjunk annyira előre: előtte nézzünk három fontos területet, amit a döntésnél figyelembe kell venni.

Megbízhatóság egyenlő: kevesebb fejfájás

Új autó vásárlásához nem szükséges olyan mértékű óvatosság, hiszen elviekben minden, a gyártósorról épp kigördülő gépjármű tökéletes állapotban van. Ezzel szemben, kezdve a kilométeróra-átállítás és a sufnituning veszélyével, a használt autóvétel rengeteg kockázattal jár. Egy használt autó látható vagy rejtett hibáinak önálló feltérképezése egy laikus számára eleve meddő cél: egy autószerelő óradíját így nyugodtan hozzá lehet csapni az autó árához.

Nagyon gyakori, hogy a használt autó-vásárlás már közvetlenül az adásvétel után százezres nagyságrendű költéssel jár, az összeg pedig kihasználtságtól függően éves szinten akár ugyanennyi is lehet. Új autók szervizköltsége ezzel szemben - a garanciának, illetve a kevesebb meghibásodásnak hála - minimális.

Sőt, mivel “az autózásban a legdrágább a tankolás”, az sem elhanyagolható tény, hogy a technológia fejlődésével egyre mérséklődik a gépjárművek üzemanyag-fogyasztása, ezzel együtt a károsanyag-kibocsátásuk is.

A presztízskérdés

Sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy új autónál alább adják: kiváltképp igaz ez magas beosztású közszereplőkre, cégek képviselőire vagy magánvállalkozókra. Azoknak, akiknek ez nem meghatározó szempont, egy jó esztétikai állapotban lévő használt autó, vagy annak profi kikozmetikázása is megoldás lehet. A használt autók komolyabb extrákkal való bővítése (ülésfűtés, multimédia, korszerűbb biztonsági felszereltség) viszont akadályokba ütközhet. 


Új autót hitelre? Így csinálja!

Ha meglévő használt autó helyett új kocsi beszerzésén gondolkodik, akkor érdemes a fenntartási-, karbantartási költségeket precízen vezetni, hogy világos képet kapjunk, éves szinten mibe kerül az ütött-kopott járgányunkhoz való ragaszkodás. Ezt a kimutatást célszerű egybevetni az új autó jövőben várható költségeivel, hogy jól megalapozott döntést hozhasson. A költségek összeírásában segítségre lehetnek a szakmai fórumok, vagy akár a magazinok is. A személyi kölcsön kalkulátorral pedig az autóvételhez igénybe vett kölcsön törlesztőrészletét tudja havi bevételéhez igazítani.

Akár használt, akár új autó vásárlása mellett dönt, a döntéshez szükséges összes tényező alapos feltérképezésével és egy kis pénzügyi segítséggel minden könnyebben megy. 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online