Nyíregyháza hírek

Érdemes ősszel napellenzőt beszereltetnünk?

Érdemes ősszel napellenzőt beszereltetnünk?

Egy napellenző hasznát egyértelműen a nyárhoz kötjük. Kétségtelenül jó érzés egy csinos napellenző alá húzódnunk a verő nap elől. Ám egy jól megválasztott napellenzővel az őszi és a téli időjárást is kellemesebbé varázsolhatjuk. Mekkora trükk!

 

Egy szép napellenző egyszerűen jól néz ki és hívogató, barátságosabbá varázsolja az otthonunkat. Olyan kuckózós sarkot rendezhetünk be alá, ami dísze lehet a háznak, aminek az árnyékáért egész nyáron át versengenek a családtagok. A napellenző külön biztosítékot jelent a kíváncsi tekintetek ellen, ha éppen egy társasház földszintjén lakunk. Jó tudni, milyen hasznát vehetjük egy napellenzőnek az év egyéb évszakaiban.

 

Ősszel még bőven süt a nap. Az októberek nappalai még 20 fok felett telnek, derűs napsütésben, így jól jöhet valami, ami árnyékot ad. Az őszhöz hasonlóan a tavasz is erős és korai napsütéssel hosszabbítja meg a nyár időszakát. Az erős napon évszaktól függetlenül fontos a megfelelő napvédelem.

 

Egy jól megválasztott napellenző nem csak a nap sugarai ellen véd, hanem az eső ellen is. Ha egy erős ponyvaként tekintünk a napellenzőre, rájöhetünk, hogy egy mozgatható tetőrendszerbe ruháztunk be, amikor napellenzőre költöttünk. Orkán erejű szélben azért persze ne hagyjuk nyitva, de egy csöndes őszi esőben nagy szolgálatot tehet. Impregnált felületéről lecsorog a víz, így nem kell tartani a beázástól és az elkoszolódástól sem.

 

Egy klasszikus jól megválasztott napellenző nem csak véd hanem hívogat is

 

A napellenző télen hőszabályozóként funkcionál, ugyanis magasabban tartja a hőmérsékletet a ponyva alatti területen. Ezzel a manőverrel pedig néhány fokot emel kinti hőmérsékleten a fal mellett, vagy éppen a teraszajtó kinti oldalán, amit megérezhetünk odabent is. Ráadásul a teraszon teleltetett növényeink is hálásak lesznek, ha a napellenző segítségével nem engedjük nagyon lehűlni a hőmérsékletet. 

 

Milyen típusú napellenzők közül választhatunk?

 

  • Tokozott napellenző – a napellenzők királya, prémium kategória. Jellemzője, hogy a textilt egy olyan tokba szedi össze, ami minden oldalról megvédi azt. Rendkívül tartós és esztétikus megoldás.

  • Féltokozott napellenző – ez esetben a textilt és a tengelyt becsukott állapotban egy félkazettás alumínium szerkezettel tudjuk részben megvédeni az időjárás viszontagságaitól. 

  • Nyitott napellenzők – az időjárási viszonyok elől védett teraszok, loggiák, tehát födém alatti helyiségek árnyékolására ajánlott, mivel nem rendelkezik védőtokkal. Kitűnő napvédelmet és UV-szűrést biztosít, ár-érték aránya kiváló.

  • Csuklókaros napellenzők – a legelterjedtebb árnyékolók. Karnyújtási mérete 1,5 métertől 4 méterig terjed, 50 centiméterenként növelve a távolságot.

  • Könyökkaros napellenző – az örök klasszikus. Időtálló megoldás remek ár-érték aránnyal.

  • Motoros napellenző – lehet kapcsolós vagy távirányítós is. A motorhoz köthető szél-, eső- és fényérzékelő, ami a megfelelő értékeket beállítva automatikusan összehúzza a napellenzőnket.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online