Nyíregyháza hírek

Ingatlan körkép a budapesti agglomerációban

Ingatlan körkép a budapesti agglomerációban

Nagy kérdés azoknak, akik Budapesthez kötődnek és saját lakást szeretnének, kifizessék-e a drasztikusan megnőtt árakat, vagy menjenek kicsit távolabb? Érdemes rugalmasnak lenni, mivel bizonyos helyeken jóval elérhetőbbek az ingatlanok a városhatáron túl.

Ingázás vagy plusz öt-tízmillió az árban?

A Budapesten élők szeretnek olyan történeteket mesélni egymásnak, mint például, hogy valaki Velencén lakik és hány átszállással - helyközi járat, vonat, metró - jut be a Nyugatinál levő munkahelyére. Ebből a megközelítésből tekintve valóban sokkal vonzóbb benn lakni a város szívében.

De ha figyelembe vesszük, hogy Budapesten hogy változtak meg a lakásárak, és hogy nagyon drágán - és egyre drágábban - meg kell fizetni a nyugalmat és a zöldet, akkor talán már ésszerűbbnek tűnik, ha valaki kijjebb költözik. A vidéki ingatlan árakat lakáshitelből vagy lakástakarék pénztárból is lényegesen könnyebb fedezni.

Budapest lassan magához ragasztja a környező településeket.  Ami jó is, hiszen szinte a fővárosban lakik, aki odaköltözik, kevésbé jó, mert a megnövekedett zaj, autóforgalom velejárója az olyan településeknek, mint Budakeszi vagy Érd.

 Ingatlan körkép a budapesti agglomerációban

Hogy merre érdemes kiköltözni, azt sok szempontból érdemes megnézni, mivel az éremnek több oldala van. Szentendre például vonzó célpont, ám egy főút vezet ki oda, ami gyakran teszi hosszadalmassá és stresszessé a ki- bejutást.

Mindentől függetlenül egyre többen települnek ki, ami a budapesti, rohamtempóban növekvő négyzetméterárakkal is összefügg.

 

A kereslet emeli az árakat

Az érdeklődés nyomán az eladó oldal drágítani is kezdte az ingatlanokat az agglomerációban. Míg a fővárosban az átlagos használt négyzetméterár jelenleg 514 ezer forint körül van - és a legolcsóbb ajánlat is 300 ezer forint, ám 1 milliót is elkérhetnek -, az agglomerációban 200-300 ezer forint/négyzetméter árra lehet számítani.

Az agglomeráció belső köre mintegy 30 kilométeres távolságig tart a fővárostól, azon belül nehéz ennél jobb ajánlatot találni. Aki kintebb mozog, találhat jobb áron házat vagy lakást, viszont az utazási költség a távolság arányában nő.

Csak példaként: aki a Szentendrei szigetről jár be dolgozni a belvárosba, annak az autós közlekedés havonta 70 ezer forintba kerül.

 

A könnyebben elérhető drágább

Nem véletlen, hogy a másodlagos, 40-60 kilométeres körzetben levő agglomerációban már inkább azok a települések népszerűek, amelyek elérhetőek vonattal is. Itt már egész barátságos árakat találunk, amelyek az 1-2 évvel korábbi, ‘bentebbi’ környék árainak felelnek most meg.

Akinek a munkáltatója fizeti az utazási költségeket, vagy maga könnyedén állja a benzin- avagy bérletköltséget, sok esetben Tatabányáról, Székesfehérvárról jár be a fővárosba. Nem véletlen, hogy például már Tatabányán is dinamikusan mennek felfelé az ingatlanárak.

 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online