Nyíregyháza hírek

Ingatlanpiac: nagyon nem mindegy, Buda vagy Pest

Ingatlanpiac: nagyon nem mindegy, Buda vagy Pest

A budapestiek jól tudják, Buda és Pest sok tekintetben két külön világ. Megnyilvánul ez az ingatlanokat nézve is - bár meglepő módon a legdrágább otthonok nem a Duna nyugati oldalán találhatók.

Túlértékeltek a budai ingatlanok

Jelenleg a fővárosban keresleti piacról beszélhetünk, mivel nagyon erős az érdeklődés, ami az utóbbi időben alaposan feltornászta az árakat. A vevők már nemcsak honfitársaink közül kerülnek ki, az utóbbi időszak legnagyobb trendje volt például a kínai vásárlók megjelenése. Vannak utcák Budapesten, ahol akár 2-4 házat is eladtak kínaiaknak a közelmúltban.

A budai oldalon levő ingatlanokra is nagy a kereslet, ám a szakemberek szerint túlértékelik lehetőségeiket az eladók. Ez már nemcsak a hagyományosan nagyobb presztizsű, belsőbb kerületekben - ilyen az I., II., XII. kerület - igaz, hanem például Észak-Budán is évek óta túlárazottak a lakások.
Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a hirdetési árak egyre magasabbak, ám az eladási árak nem mennek felfelé. Sok eladó azért jelenik meg az ingatlanpiacon, mert látja, hallja, hogy csillagászati áron lehet a környékén eladni a lakásokat, házakat. Amikor ezt mégsem tudja megvalósítani - mivel a valós kereslet nem ugyanolyan, mint a ‘kirakat’ - akkor megtartja az ingatlant.
Budán ugyanolyan otthonokat keresnek az emberek, mint főváros-szerte. Átlagosan 40-től 70 négyzetméterig, három-négy szobásat, parkolóhellyel vagy garázzsal, olcsó fűtéssel, korszerű kivitelben stb., ám ilyen igazából kevés van a piacon.

A panelt is viszik, ha jó környéken van

Budán felkapott környéknek számít többek közt Krisztinaváros, a Mammut környéke, ám az igényesebb panelekért is megrohanják az eladókat a vevők, nagyon fut például a Pók utcai lakótelep.
Bár a rekord drága ingatlanok a fővároson belül egyértelműen a Belvárosban vannak, a legdrágább kerületekből jóval több van Budán, mint a pesti oldalon. A Belváros és a patinás Újlipótváros kivételével sokkal szerényebb árak jellemzik Pestet, mint a ‘túloldalt’.
A drágább ingatlanok övezete nagyjából a Városligetig tart a Dunától kifelé, azon túl már egyre olcsóbbak az ingatlanok. (Ezzel szemben Budán a város széléig, a Zugligeti Libegőig aranyáron, 6-700 ezer forint/négyzetméter árért kelnek el az ingatlanok.)

a legtöbb bérelhető munkahely van a fővárosban

A pesti oldal árait az Airbnb kiadásra megvett lakások felhajtó ereje határozta meg az utóbbi pár évben. Jellemzően ott nagy a drágulás, ahol a turisták még szívesen megszállnak, és ez az övezet a Belvárosra korlátozódik.

Irodák terén nem érvényesül Buda előnye, mivel a Belvárosban található irodák hagyományosan a legdrágábbak. Nagyon jelentős még a Váci úti folyosó - amely az In-Management kínálatában található irodahelyek is igen jelentős részét kiteszi -, ahol a legtöbb bérelhető munkahely van a fővárosban. Ez a rész közlekedésileg ideális helyen van, ám itt már alacsonyabbak az árak.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online