Nyíregyháza hírek

Ismerjük meg a csavarkompresszort!

Ismerjük meg a csavarkompresszort!

A csavarkompresszor népszerűsége nem véletlen, hiszen egyre több barkácsoló fedezi fel a sűrített levegő felhasználásának lehetőségeit. Egyre többen döntenek úgy, hogy saját készüléket vásárolnak, ami mindig kéznél lesz és bármikor igény szerint használható. A sűrített levegőnek köszönhetően számos munkálatot egyszerűbbé tehetünk, így valóban érdemes megismerni a csavarkompresszor használatának lehetőségeit.

A korábbi évtizedekben a csavarkompresszorok árai kifejezetten magasak voltak. A gyártók arra törekedtek, hogy elnyűhetetlen készülékeket állítsanak elő, amelyek évtizedeken keresztül megbízható üzemidőket garantáltak fokozott igénybevétel esetén is. A gyártók üzletpolitikája mára némileg megváltozott. Noha a mai napig beszerezhetők a kivételesen magas minőséget képviselő termékek, a gyártók felismerték a barkácscélú felhasználásra alkalmas csavarkompresszorok iránti igényt.

Ha sűrített levegő előállítására van szükség, elsőként azt kell eldöntenünk, hogy a csavarkompresszor vagy az úgynevezett dugattyús kompresszor nyújt jobb megoldást számunkra. A két szerkezet között nincs túl nagy eltérés, inkább a szerkezeti felépítésben tapasztalhatunk különbségeket. A csavarkompresszor esetében a sűrített levegő előállítását két egymással szemben elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar biztosítja, a dugattyús kompresszorok esetében ugyanezt értelemszerűen egy dugattyús-hengeres megoldás végzi.

Mindkét megoldás rendkívül egyszerű mechanika szerkezetet takar, így az amortizáció mértéke is alacsony marad a használat során.

A csavarkompresszor elterjedése sokáig az ipari folyamatokra volt jellemző. A btkkft.hu munkatársa szerint egyre többen keresik a csavarkompresszorokat otthoni, barkácscélú és kézműves munkálatok segítésére is. Mivel az ilyen folyamatokban sokkal kisebb igénybevétellel kell számolni, így a légtartály méretének megválasztását is érdemes az igényekhez igazítani.

A legritkább esetben van szükségünk nagyméretű tartályra, de a nagy kapacitásra képes motor is túlzásnak bizonyulna a legtöbb esetben. Mivel a barkácscélú felhasználás során az üzemidők is rövidebbek, így a terhelhetőség tekintetében is köthetünk némi kompromisszumot. Mivel a kompresszorok jól terhelhető gépek, így akár az alsókategóriás szerkezetek is elnyűhetetlennek bizonyulhatnak otthoni, illetve barkácscélú felhasználás során.

Habár a motorkapacitás, terhelhetőség és a légtartály méretét illetően bátran köthetünk kompromisszumokat, ez nem jelenti azt, hogy bármilyen csavarkompresszor jó választást jelent számunkra. Az utóbbi években egyre több márkajelzés nélküli készülék jelent meg a piacon, amelyek valóban olcsó megoldást biztosítanak, ugyanakkor a megbízhatóságuk nem kielégítő.

Egy meghibásodást követően nem igazán tudunk kihez fordulni, hiszen márkaszervizre vagy garanciális ügyintézésre aligha számíthatunk. Sokkal jobban járunk a neves gyártók alsó és középső átkategóriába sorolt termékeivel, amelyek esetében nem kell minőségi problémáktól tartanunk. Ha körültekintően választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a csavarkompresszorok nagymértékben segítik a munkánkat a barkácscélú és ipari folyamatokban is. Ideje másként gondolni ezekre a hasznos szerkezetekre, illetve érdemes felfedezni a bennük rejlő lehetőségeket; a sűrített levegő használata számos területen új korszakot nyithat a barkácsolásban.

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online