Nyíregyháza hírek

Kertes ház - sok gond?

Kertes ház - sok gond?

Nagy álom sokunknak a kertes ház, és komoly öröm elérni azt a pontot, amikor megvehetjük a családi ‘rezidenciát’. Ám egy több szobás, kertes otthon esetében a fenntartással is foglalkozni kell, ami nem kevés gondot okozhat.

 

Ki fog takarítani - naponta, hetente, havonta?

 

Akiknek már volt nagyobb ingatlan a tulajdonukban, azok tudják, hogy a négyzetméter számmal növekszik a teendők és a költségek száma. Épp ezért ha nagyobb házba költözünk, számoljunk azzal, hogy számos újonnan felbukkanó teendőt meg kell oldanunk. 

Egyrészt napi szinten rendben kell tartani mind a házat, mint a kertet, ami sok szoba esetén akár azt is felvetheti, hogy alkalmazottat kell felvenni a feladatra. Hiszen ha több gyerek van, a feleség - vagy éppen a férj - nem fog ráérni végigporszívózni az emeleteket, és végigtörölgetni a család kedvenc dísztárgyait. Ha már dísztárgyak: nagyobb teret berendezni, bebútorozni is többe kerül.

 

Ha senki sem szeret füvet nyírni

 

A kert külön kérdéskör, hiszen lehet, hogy senki sem szeret kertészkedni a családban, ez esetben valakit keresni kell, aki szívesen megoldja az ültetést, majd később a metszést, és még sok mást. A szerszámok bungalóját vagy éppen a terasz fapallóit is ápolni kell, hogy sokáig szépek és jól használhatóak legyenek.

Emellett ne feledkezzünk el a rezsiköltségről, ami egy sokszobás otthon esetén tetemes lehet. Ha mondjuk az életterünket duplára növelnénk, akkor előre gondoljunk rá, hogy ez havonta több befűtendő teret jelent, és a villany- vagy a vízszámlákon is komolyabb tételek fognak megjelenni. 

Az amortizációval akkor is számolnunk kell, ha folyamatosan rendben tartjuk a házat. Egy ingatlan értékének éves szinten 2-3 százalékára becsülik a szakértők azt az összeget, amit a felújításra szánni kell majd. 

 

A villám komoly károkat tud okozni

 

Az ésszerű kialakítás sok költségtől megóv

 

Hogy tudunk a lehető legjobban kijönni anyagi szempontból, ha már a miénk az álomotthon?

Már maga a tervezés sokat számít: ha például megfelelően alakítjuk ki vagy át a tetőket, akkor a hónyomás vagy vihar okozta károkat elkerülhetjük. 

Ha egy fa potenciálisan rádőlhet a házra, érdemes szakértővel megnézetni; a kivágatás helyett az áthelyezést tartják ma már jó megoldásnak. 

A már említett folyamatos rendben tartással kikerülhetjük a komolyabb amortizációt. Így ha például az ereszcsatorna problémásabb részeit kijavítjuk, vagy jó szakemberrel helyileg megoldjuk a vízvezeték problémákat, akkor nem kell megoldanunk egy teljes felújítást. A kertben található fa tárgyak, burkolatok gondos ápolással szintén ‘megmenthetők’.  

 

A biztonságra is gondolni kell

 

Sokat segít, ha az adott ingatlanra tervezett biztosítást választunk. Hatalmas érvágást jelenthetnek anyagilag az elemi károk, például egy tűzeset. Egy értékes családi ház biztosításán nem érdemes spórolni, mivel itt komoly tételekről van szó, ha baj történik. 

Érdemes elgondolkozni azon, mire terjedjen ki a szerződés. Ma már például ott is komoly viharok, széllökések támadnak, ahol egy évtizede ilyenről még szó sem volt. Természetesen a lopás, betörés is milliós károkat okozhat, amire egy idejében kiépített biztonsági rendszer mellett egy jó lakásbiztosítás megoldást tud adni.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online