Nyíregyháza hírek

Klasszikus és modern csillárok: így tegyük elegánsabbá a nappalinkat

Klasszikus és modern csillárok: így tegyük elegánsabbá a nappalinkat

A világítás kialakítása az egyik fontos feladat a lakberendezéskor, főleg, ha elegáns nappalit szeretnénk. Ez nem a lámpatestek kiválasztását jelenti, hanem azt az időt, amit a tervezéssel töltünk.

Tehát mielőtt rátérünk arra a kérdésre, hogy milyen csillár kerüljön a nappaliba, nem árt tisztában lenni vele, hogy egy lámpának, azaz a beltéri világításnak, milyen funkciói lehetnek egy adott térben, helyiségben, szobában. Most kifejezetten a nappalit fogjuk megvizsgálni ilyen szemmel. 

A tér funkciói 

Talán a nappali a legösszetettebb, többfunkciós helyiség egy otthonban. A lakás vagy ház méretétől függően beszélhetünk persze tisztán nappaliról is, ami akár 50 nm-es is lehet, de manapság gyakoribbak a 20-30 nm-esek, főleg az új építésűek körében. 

A család a nappaliban tölti el a közös idejét, illetve a társasági életét, gyakran estébe vagy éjszakába nyúlóan szoktunk itt tartózkodni. Sokaknak van tévé is a nappalijában, illetve könyvespolc és olvasósarok, vagy akár munkaállomás is. Ez már rögtön 4 funkció, ami azt jelenti, hogy a helyiségbe szükséges az általános világítás, valamint hangulatfények és funkció fények is. 

Ha amerikai konyhás nappalink van, vagy akár csak az étkező van a nappaliban, akkor az megint másfajta megvilágítást és lámpaelhelyezést is jelent. Ám ne ijedjünk meg, a sokfajta funkció mellett is bátran tehetünk csillárt a nappaliba! 

Klasszikus vagy modern csillár 

A csillár a mennyezeti világítás kategóriába tartozik, amely legtöbbször a főfény szokott lenni a nappaliban, és szoba méretétől függően akár több főfény, azaz csillár is kerülhet a szobába. Illetve a több izzós vagy sok karos csillár is nagyobb fényt adhat.

A fényforrás elhelyezését úgy tervezzük meg, hogy ha nem süt a nap, vagy nem napos tájolású a szoba, akkor a csillárok felkapcsolásával is legyen elegendő fényerő a szobában. 

Az igazság az, hogy a klasszikus csillár többféle stílusú enteriőrben is jól mutat. Egy nagypolgári eleganciát tükröző otthonban éppúgy, mint egy eklektikus, bohém lakásban. Csupán az egyensúlyra kell törekedni, persze ez a legnehezebb! 

A modern csillárok között is éppúgy megtalálhatjuk a luxus kategóriát, amely eleganciát kölcsönöz a nappalinknak. Ma már nagyon különleges, formatervezett lámpák közül válogathatunk. Gondolkodhatunk 2-3-5-6-10 karos csillárokban, valamint izgalmas alapanyagok közül is választhatunk a kristálycsillártól a betonbúrákon át, mindenféle megoldás létezik már.

A csillárok egyik helytartója a Nowodvorski márka, amely a legszélesebb stílusban és designban tervez csillárokat, lámpákat. Ha tőlük választunk lámpát az elter.hu oldalról, tuti nem nyúlunk mellé! 

Kristálycsillár

 

Kristálycsillár az örök klasszikus

 

Ejtsünk néhány szót még a gyönyörű kristálycsillárokról is! Egy mélyen belógó, impozáns kristálycsillár biztos, hogy dominálja a teret és minden szempárt lenyűgöz. Az is biztos, hogy sosem megy ki a divatból, és csak az anyagi keretünk szabhat csak határt csillár-álmainknak. 

Jó tudni, hogy a kristályok üvegből készülnek (kivéve a hegyikristályt). Minél több ólom-oxid van a kristályban, annál szikrázóbb, csillogóbb a ragyogása.

Csillároknak, és a kristálycsillároknak is, csak egy "hátránya" van, mégpedig az, hogy rendszeresen tisztítani kell őket. Nincs annál illúziórombolóbb dolog, mint egy gyönyörű lámpán felfedezni a porréteget és a pókhálót!

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online