Nyíregyháza hírek

Malmö, egy igazán pihentető úticél

Malmö, egy igazán pihentető úticél

Néha nem szeretnénk a világ végére elmenni, csak egy kulturált, szép kis európai városban lógatnánk a lábunkat. Ideális célpont Malmö, ahol élvezhetjük a svéd nyugalmat és természetességet.

A svédektől elleshetjük, hogy kell élni

Skandinávia az egyik legbiztonságosabb úticél abból a szempontból, hogy kellemetlen meglepetések nélkül, szép élményekkel gazdagodva térhetünk majd haza. A félsziget lakói - szinte mindegy, melyik országról beszélünk - végtelenül civilizáltak, korrektek, és az is biztos, nem fognak a nyakunkba esve sztorizgatni.
A gyönyörű, békés, csupa zöld Svédországban csak egy veszély fenyeget minket, hogy olyan jól érezzük magunkat, hogy haza sem akarunk majd jönni.

Fapadossal akár párezer forintból eljuthatunk Malmöbe, és a tavasz beköszöntével már az sem fenyeget minket, hogy meg kell ismerkednünk a kétségkívül sötét és zord skandináv téllel. Amint kisüt a nap, a helyiek fittyet hánynak arra, ha nulla fok van: márciusban mindenki kiül a teraszokra és végtelen mennyiségben issza a kávét (Európában valószínűleg a skandinávok, azon belül is a finnek a legnagyobb kávéfogyasztók).
Érdemes tavasszal egy kicsit ellátogatnunk ide már csak azért is, hogy érezzük és átvegyük azt a nyitottságot és boldogságot, ami a sötét évszakot ‘túlélt’ svédeket jellemzi. Ilyenkor a télen zárkózott és depressziós skandinávok felengednek, és élvezik az életet.

Mit nézzünk meg Malmöben?

Egy hétvégébe sokminden belefér. A hangulatos Lilla torg téren beülhetünk egy finom svéd ebédre egy étterembe, majd meglátogathatjuk az ország legrégebbi reneszánsz kastélyát, a múzeumként működő Malmöhaust.
Ha amiatt aggódnánk, hogy a pénztárcánkat leapasztja a malmöi kaland, érdemes tudni, Svédország csak bizonyos tekintetben drága. Ruhát tényleg ne itt vásároljunk, de az élelmiszerboltokban nagyon hasonló árakat találunk majd, mint otthon.
Ha az étterem túl exkluzív időtöltés, nyugodtan vásároljunk kioszkokban, utcai árusoknál meleg ételt. Skandináviában az ilyen termékek - akárcsak egy krumplipüré köretes hal - hihetetlenül finomak.

Turning Torso

A város nevezetessége a Turning Torso, a csavart mozgó toronyház, amely az egyébként is attraktív modern iroda- és apartman negyed dísze. Kötelező malmöi program egy szelfit készíteni vele.
Ha pedig kimozdulunk a városból, a közel 8 kilométeres Öresund hídon is érdemes átmenni, amely Európa leghosszabb ilyen építménye. Igazán emlékezetes élmény a hídon száguldani a napfényben csillogó tengerszoros felett. Az Øresundsbron egyébként Koppenhágába, a dán fővárosba vezet, amely nagyon közel fekszik Malmöhöz - ez utóbbi város egyébként az 1600-as évekig nem is Svédországhoz, hanem Dániához tartozott.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online