Nyíregyháza hírek

Március első napján összeült Nyíregyháza közgyűlése

Március első napján összeült Nyíregyháza közgyűlése
Március elsején, hétfő délután ismét összeült a nyíregyházi közgyűlés. A képviselő-testület tagjai több mit 20 napirendi pontot tárgyaltak a Városházán.

Visszavonták a sóstói 4 csillagos szálloda beruházásban való félmilliárdos önkormányzati szerepvállalásról szóló határozatot a hétfői közgyűlésen. A február elsejei ülésen a városvezető koalíció megszavazta, hogy az önkormányzat 500 millió forintért 30 százalékos üzletrészt szerezzen a cégben. A napirendet zárt ülés tárgyalták, ami ellen az ellenzék kivonulással tiltakozott. A Grand In-Vitál Kft. időközben arról tájékoztatta a város vezetését, hogy a beruházás megvalósításához szükséges feltételeket nem az önkormányzat, hanem egy külső személy közreműködésével teremti meg. Ezért a közgyűlés visszavonta a februári határozatát.

közgyűlés


A napirendi pontok elfogadása előtt Fesztóri Sándor (Fidesz) interpellációjával kedődött az ülés. A képviselő a belvárosi utak állapotáról szólva elmondta: a minőségük rosszak, a korábban megígért - Akotás utca - felújtítása sem történt meg. Majd azt indítványozta dr. Vinnai Győző (Fidesz) frakcióvezető, hogy a borbányai bezárt hulladéklerakó ügyét zárt ülésen tárgyalja a testület. A frakcióvezető arra is kíváncsi volt, milyen alternatívát vizsgálnak, hiszen március 31-éig meghosszabították a piaccsarnok korszerűsítésére, illetve ennek anyagi fedezetésre a javaslatkidolgozás határidejét. Csabai Lászlóné azt válaszolta, hogy egy budapesti tapasztalat alapján, Veres István főépítész segítségével, egy vállalkozói csapat március 15-ig le fog tenni egy tevet az asztara, többet nem tud mondani.

Fesztóry Sándor


A képviselők egy előkészítő pályázat beadásáról döntöttek, amely azt tartalmazza, hogyan lehetne fejleszteni a város kötöttpályás közlekedését, azaz a kisvasutat, valamint hogyan lehetne az Állomás előtti- és a Petőfi teret átépíteni. Hajzer László fideszes képviselő indítványozta, hogy a város a pályázati pénz mellett egyetlen fillért se költsön a tervek előkészítésére, amit a képviselők elfogadtak. Az előterjesztés A., ésa B., pont első részét elfogadták, de  a 2.-at nem.

Hajzer László (Fidesz)


Hetedik napirendi pontként az önkormányzati alapítású gazdasági társaságok idei üzleti terveit tárgyalta a testület. A Nyírinfó Kft. terve kapcsán Vinnai Győző többek között azt kérdezte, miért nincs több külső munka a tervekben, illetve, hogy hogyan áll a térségi informatiakai pályázat. Bodnár János, a kft. ügyvezetője szerint március végéig megszülethet a döntés, hogy Debrecen, Hajdúszoboszló vagy Nyíregyháza nyeri a pályázatot. Ez utóbbi esetben az üzleti terv is átalakításra szorul majd. A Nyíregyházi Állatpark üzleti tervét is elfogadták a bizottságok, de több javaslattal is előálltak.

városvezetés


Városvezető és ellenzéki oldalon is a jegyárak kerültek a középpontba. Szezonon kívüli kedvezőbb árakat, kisebb áremelést, többféle belépőjegyet javasoltak. A pénzügyi bizottság elnöke, Márföldi István (Fidesz) tarthatónak és feszesnek nevezte a büdzsét,a marketing költségeket túl alacsonynak találták, ezért véleményük szerint, a városmarketing keretből kell többet fordítani a Sóstó és az Állatpark népszersítésére

Gajdos László


Gajdos László, az Állatpark igazgatója szerint jó ötlet lenne bejutni egy "országimázs" kampányba, hiszen országosan egyedülálló látványosságot kínálnak az ide érkezőknek. Törekednek arra is, hogy a Nyíregyházi Főiskolával szorosabb legyen az együttműködés, így a kutatás mellett az oktatás is profiluk lenne.  A jegyár javaslatokat viszont nem találta megfelelőnek. Vinnai Győző (Fidesz) szerint a városi, a megyei önkormányzat és a sóstói vállalkozók között együttműködésre van szükség, hogy fellendítsük Sóstó és a város turizmusát.

Csabai Lászlóné


A Nyírsuli Kft. üzleti terve kapcsán Fesztóri Sándor az örökösföldi labdarúgópálya építésről kérdezte Bartha László ügyvezetőt, míg Vinnai Győző arra kérdezett rá, hogy a Veterán Atlétikai Eb rendezése hogy áll jelenleg? Az örökösföldi pálya 400 négyzetméteres szociális létesítmény tavaly elkészült, az apróbb hiányosságokat pótolják. A két pálya építésnél valóban gondok vannak, a tulajdonos kérésére olyan megállapodás született, hogy megfelelő vízelvezető rendszer épül még tavasszal, így ősszel már a focisták is birtokba vehetik a pályát.  Az EB zavartalan lebonyolításához pedig plusz forrásra lesz szükség.

Vinnai Győző


Ez után a Város-Kép Kft. üzleti tervét tárgyalták. Vinnai Győző (Fidesz) kérdéseire válaszoltva a tévé bevételéről Diczkó József elmondta, a 18 milliós hirdetési összeget tartani tudják, azonban a Nyíregyházi Naplónál a csökkenés - a reklámpiac szűkülése miatt - prognosztizálható. Ezt mintegy 20 százalékra teszi az ügyvezető. A hetilapot 12 oldalra tervezték, de 8 oldalra csökkentették a bevételkiesés miatt. A tévé főszerkesztője, Nagy Miklós 475 ezer forintot kap, amit Vinnai Győző kiemelkedően soknak tart.

Fidesz


Később a Nyíregyházi Ipari Park Kft. nevének megváltoztatását javasolta dr. Hajzer László (Fidesz), mert véleménye szerint a cég neve, nem utal a tevékenységre. A változtatás szükségességével hosszabb távon Diczkó József  ügyvezető is egyet értett. Nyíregyházi Távhőszolgáltató (Nyírtávhő) Kft.:-től azt kérdezte Hajzer László (Fidesz), hogy a gázár-és fűtési támogatás áprilisi megszűnése milyen hatással lesz az árakra? Gerda István ügyvezető elmondta, 470 millió forint volt az elmúlt évi állami távhőtámogatás, ez a gazdálkodás 10-12 százaléka.

 Dr. Ajtay-Horváth Magda


A Megyei Temetkezési Vállalat évek óta kiegyensúlyozott, színvonalas tevékenységet folytat - mondta Vinnai Győző frakcióvezető. Követendőnek tartja, hogy nem áremeléssel kívánja a bevételkiesést pótolni a cég, hanem költségtakarékosággal. A fizikai munkásoknál 8 százalékos béremelési javaslatot tett a polgármester. Csabai Lászlóné szerint ez kigazdálkodható, a korrekciót Vinnai Győző is támogatásra javasolta, hiszen a cég fizikai és szellemi dolgozóinak bére évek óta alacsony.

Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.


Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. idei üzleti tervének kapcsán a Fidesz frakcióvezetője, Vinnai Győző szerint a cég eredményességi mutatói bár még mindig mínuszt mutatnak, de jó az irány, pozitív tendencia figyelhető meg ezen a téren.  Gyöngyösi Szabolcs vezérigazgató elmondta, hogy az őrzés-védelem és a takarítás mellett energiafelhasználásban is jelentős csökkenést értek el.  Visszafogott 5 százalékos növekedést terveznek a Júlia és az Élményfürdő esetén, a többi fürdőnél az elmúlt évi eredményt szeretnék elérni. További akciókkal, kedvezményekkel szeretnék a fürdőzők számát emelni - mondta a vezérigazgató.

MCOnet-Kovács Tünde

További hírek:

 

Nyíregyháza Online

Szólj hozzá a fórumon!


Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online