Nyíregyháza hírek

Melyik járműkategóriába tartozik az autóm?

Melyik járműkategóriába tartozik az autóm?

Érdemes utána járni, hogy melyik kategóriába tartozik egy-egy személyautó, ugyanis az autópálya matricák tekintetében vannak különbségek. A D1 és D2 kategória is személyautót jelent, de melyik-melyik?

 

Akár új, akár használt autót vásárolunk, jó ha tudjuk, hogy milyen technikai paraméterekkel rendelkezik az autó. Természetesen azt kapásból meg tudjuk mondani, hogy 5 vagy 7 üléses-e, de azt, hogy mekkora az össztömege, azt nem biztos, hogy tudjuk fejből. A forgalmi engedély azonban segítségünkre lesz. Nézzük meg, hogy mekkora az autónk össztömege.

A D1 és a D2 járműkategória

 

A járműkategóriák alatt a D1, D2, B2 és U kategóriákat értjük.

 

A D1 kategóriába tartozik minden maximum 3,5 tonna össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija vagy utánfutója. A motorkerékpárok a D1m jelzésű járműkategóriában vannak.

 

A D2 kategóriába tartozik minden olyan jármű, amiben 7-nél több személy utazhat, de az össztömeg maximum 3,5 tonna. Tehát ez például a kisbuszok kategóriája, valamint a kisteherautók és a lakóautók is D2 kategóriába tartoznak.

 

A B2 kategóriába a buszok tartoznak. Az U kategória a vontatmányok kategóriája.

 

A kisbuszok 7-nél több utassal a D2 kategóriába tartoznak

 

A D2 kategóriájú matricával spórolni is lehet

 

A D2-es járművekre vonatkozó autópálya matricájának ára alapból duplája a D1-es járművekének. Ez alól kivételt jelent az éves matrica ára, ugyanis az a D1 és a D2 kategória esetében is 42 980 Ft. Ezért, ha van egy kisbuszunk, amire egy évben legalább 5x vennénk havi matricát, már megéri éveset vásárolni helyette.

 

Ha például a nyári, fesztivál időszakban fuvarozunk zenekarokat vagy nyaralni vágyókat akárcsak júniustól augusztusig, télen pedig januártól márciusig - már megéri az éves matricát választani a sok havi vagy 10 napos matrica helyett.

 

Az autópálya matricák ára 2020-ban

 

A leggyakrabban vásárolt autópálya matricák a D1 és a D2 kategóriába tartoznak. A D1 kategóriában a 10 napos (heti) matrica ára 3 500 Ft, a havi 4 780 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 5 000 Ft. Ezekre az összegekre még egy tranzakciós költség kerül felszámításra a fizetéskor.

 

D2 kategóriában az árak így alakulnak: 10 napos (heti) matrica ára 7 000 Ft, a havi 9 560 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 10 000 Ft. Ezekre az összegekre is jön még egy tranzakciós költség.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online