Nyíregyháza hírek

Miért nem luxus a minőségi irodai forgószék?

Miért nem luxus a minőségi irodai forgószék?

Ha irodai széket keresünk, fontos, hogy ne a ‘mindegy milyen, csak ülni lehessen rajta’ kategóriából válasszunk, hanem a legjobbat válasszuk. Naponta 6-10 órát tölthetünk el benne, ami éves szinten már rengeteg.

A minőséget meghálálja az egészségünk, no és az elvégzett munka minősége. 

A fluktuációt is csökkenti 

Kényelmetlen körülmények közt, lehangoló irodában, rossz fények mellett, és pláne ha a széken nem tudunk kellemesen elhelyezkedni, szinte biztosan kevésbé fog menni a munka.

A cégvezetőknek is érdemes gondot fordítani ezekre a nem mellékes részletekre, mivel ezeken múlhat például az, hogy be tudják-e tartani a kollégák a határidőket, vagy éppen hogy hűségesek maradnak a céghez és nem vándorolnak el máshova. 

Nem pihentet az egy testhelyzetben ülés

No és ezek ‘csak’ a hatékonysági és munkahelyi légkörrel kapcsolatos tényezők, még ezeknél is fontosabb az egészség. A gerincproblémák, amelyeket elsősorban a sok és nem jó feltételek közt töltött ülés okoz, nehezen helyrehozhatók.

Nagy szerencse, ha pár hónapos gyógytornával és gyógyszerekkel sikerül visszaállítani a természetes állapotot. Ám ha sokáig terheltük a hátunkat - például éveken át félrefordulva ültünk, vagy sofőrként 10-12 órákat töltöttünk az ülésben -, a műtét sem ritka.

Az egész napos ülés eleve nem természetes állapot a test számára, mégha egyfajta pihenésnek is tűnik. A gerinc ilyenkor nem tud kinyújtózni, főleg ha előrehajolunk, például a túl alacsonyra vagy távolra helyezett monitor felé.

Szerencsésebb, ha egy ergonómiailag jó kialakítású irodai székünk van, de így is ellensúlyozni kell azt a sok időt, amit ugyanabban a tartásban töltünk, méghozzá testmozgással.

 

Egy jó forgószék aranyat ér

 

A legújabb ergonomikus székeket már úgy tervezték, hogy maximálisan figyelembe vették ezeket az ismereteket, ezek a forgószékek sokkal többet tudnak a támasztásnál, védik is a gerincet. 

Süppedős szivaccsal is kényelmesebbé tehető 

Még komfortosabbá teheti a székeket, ha memóriaszivaccsal ‘személyre szabhatóak’. Ha tehetjük, válasszunk karfás forgószéket, de még jobb, ha a karfa felhajtható, mivel ilyenkor egy magasabb asztal, pult alá be tudunk csúszni vele.

Az irodaszékek speciális csoportjába tartoznak a vezetői székek. Ezeket általában nem folyamatos használatra tervezték, ezért inkább mondhatóak esztétikusnak és kényelmesnek, mint ergonomikusnak. Ma már viszont a tekintélyt parancsoló bőrhatású főnöki székek közt is vannak olyanok, amelyekből akár egy nyolc órás nap végén is úgy állhatunk fel, mintha csak egy negyedórát ültünk volna.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online