Nyíregyháza hírek

Miért települnek a tech cégek az egyetemek mellé?

Miért települnek a tech cégek az egyetemek mellé?

A technológiai vállalatok fő potenciálja az ott dolgozók szellemi tőkéje, tudása. Épp ezért ott van az irodájuk, ahová a fiatal és dinamikus diplomások szívesen mennek. Ha pedig az egyetemi campus mellett húzzák fel a főhadiszállást, akkor az ifjú titánok otthon érzik magukat, hiszen csak pár épülettel arrébb kell menniük.

Összefonódik az egyetem és az IKT szektor

Ha Önnek olyan cége van, amelyiknek a projektjei tudásközpontúak - például valamilyen IT terület, vagy természettudomány, adatbáziskezelés a profilja -  és ‘friss agyakra’ van szüksége, nem lő mellé, ha tudományegyetem mellé költözik.

A fiatalos légkör sokat nyom a latban a pályakezdőknél. De ez csak az egyik tényező, emellett a tech cégek gyakran együttműködnek az egyetemekkel, és ezzel mindkét oldal nyer.

A vállalatok felfedezik és kiválasztják maguknak a fiatal, törekvő tehetségeket. A diákok pedig fejest ugorhatnak érdekes projektekbe, és - álláskeresés nélkül - a munka világában találják magukat.

 

Előnyben a közösségi terekkel bíró iroda

Sokszor kimutatták már, hogy a mai fiatalok számára nem a fizetés és a beilleszkedés a legfontosabb. Ugyan nem utasítják el a karriert, de szeretnek jó hangulatban, kellemes körülmények között dolgozni. Amit nem fogadnak el, azt sokkal könnyebben otthagyják, mint elődeik - eljött a jobhopperek és a húsz éves cégalapítók kora.

Épp ezért a laza egyetemi légkör és közösségi szellem az, amire a cégeknek törekedniük kell, ha a munkatársaikat hosszú távon meg akarják tartani.

Idehaza jelenleg az információs és kommunikációs technológia (IKT) üzletág virágkorát éli. Nemzetközileg élvonalban levő, kisebb és nagyobb cégeink vannak, amelyek a GDP közel 5 százalékát állítják elő. A szektor akkora részben járul hozzá az ország termeléséhez, és arányaiban annyira fejlett, mint Nagy-Britanniában, Írországban vagy Svédországban. 

Az informatika pedig egyre divatosabb a fiatalok körében, mind többen választják ezt az irányt.

 Miért települnek a tech cégek az egyetemek mellé?

A középpontban Lágymányos

A hazai IKT cégek jelentős szeletét bérlik a hazai spekulatív irodapiacnak. Egy ilyen vállalat praktikus okokból sem működhet kis területű lakásirodában, nagy térre és fejlett szolgáltatásokra van szüksége - az A vagy B kategóriás iroda alapvető választás. Nem egy ilyen vállalkozás laboratóriumot is épít a falain belül.

Az In-Management ügyfelei közt is megtalálhatóak a feltörekvő tech és kommunikációs vállalkozások. A Váci úti Irodafolyosón sok ilyen profilú cég működik, de Közép-Pesten és Dél-Budán is. Lágymányoson a Science Park pedig gyakorlatilag a legelőnyösebb helyszín a tech startupoknak és nagyvállalatoknak, hiszen itt van rollerezésnyi távolságra az ELTE, a BME, a Corvinus.

A tudományegyetemek szomszédsága mellett jellemzően kedvelik ezek a cégek egymás közelségét is, úgy vélik, serkentően hatnak egymásra. Nem csoda, hiszen vezetőik gyakran kollégiumi szobatársak voltak.

 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online