Nyíregyháza hírek

Milyen típusú kávéfőzőt vásároljunk?

Milyen típusú kávéfőzőt vásároljunk?

A kávéfogyasztáshoz felnő az ember. Gyerekként utálja az izét, tiniként már előfordulhat, hogy kéne egy kis koffein, de még nem iszik, felnőttként meg nem élet az élet nélküle. A kávé szenvedély.

Szóval, aki issza, annak nem kérdés, hogy szenvedély, de vajon káros-e? És, ha igen, akkor olyan-e, amiről le akarunk vagy tudunk mondani? Induljunk ki abból, hogy nem akarunk egyelőre lemondani a kávéról, sőt, szeretnénk megtalálni a számunkra legmegfelelőbb kávéfőzőt, amivel elkészíthetjük a feketét. Mert nem mindegy, hogy mivel készítjük, mint ahogy az sem, hogy milyen kávébabból. 

Az örök klasszikus kotyogós 

A kotyogós kávéfőzővel leginkább egyfajta kávét lehet főzni, egy erős feketét. A víz mennyiségétől függően akár hosszan is. Rituálé vele kávét főzni, sokan esküsznek rá, nem cserélnék le semmilyen új, modern készülékre.

Többféle méretben kapható, az egyszemélyestől akár hatszemélyes változatig. Árban verhetetlen, cserélhetőek az alkatrészek, csak egy kis idő kell hozzá, míg ráérzünk, hogyan kell vele főzni.

Klasszikus kotyogós

 Karos kávéfőző

Az új hullámos kávézókban is karossal főzik a kávét, csak a csúcskategóriás változatokkal. Az otthoni karossal kifejezetten könnyű kávét főzni, ráadásul kitapasztalhatjuk, hogyan tömörítsük hozzá a kávét, milyen finomságúra őröljük hozzá kedvenc kávénkat. Ezek is többszemélyesek is lehetnek, többféle hosszúságú kávét lehet velük főzni. 

Sok kávéfőző extrákkal felszerelt, tartozik hozzá tejhabosító rendszer, így például cappuccinot, lattét is lehet velük készíteni. Árban is nagy a szórás és figyelni kell a kávéfőző rendszeres tisztítására, karbantartására. A legtöbb munkahelyre általában karos kávéfőzőt vásárolnak a cégek. Hosszú élettartamúak, nagy adagot is le lehet velük főzni. 

Kapszulás kávéfőzők

Még mindig tart a kapszulás kávéfőzők diadalútja. Nem véletlenül, ugyanis szuper egyszerű a használatuk, gyorsan, egy gombnyomásra elkészül velük a kávé és a kapszulák ízvilága végeláthatatlan.

Sokan úgy tekintenek a kapszulás kávéfőzőkre, mint a hétköznapi, megfizethető luxus élményre, nem véletlenül. Szinte az össze nagy márka kijött már a saját verziójával is, és a kapszulák nagy része is úgy készül, hogy kompatibilisek egymással. Csupán egyik-másik fajtának jobb a marketingje, ezért azok vannak a köztudatban. Más kérdés, hogy az a rengeteg használt kapszula, ami keletkezik, hol és hogyan végzi. Sikerül valóban újrahasznosítani őket, vagy egyelőre még csak törekednek rá.

Új hullámos kávé és az instant kávé

Nemcsak a kávéfőző, hanem a kávébab minősége is nagyon fontos kérdés. Egyre többen fogyasztanak új hullámos kávét, amelyről tudható, hogy hogyan és kik gondozták a kávébabokat, fenntartható gazdaságból származnak-e, a helyi termelőket támogatjuk-e a vásárlásukkal. Szerencsére egyre többen választanak tudatosan kávét is.

Persze az instant kávénak is helye van a konyhában. Sokszor előfordul, hogy ilyet iszunk, mert épp kifogytunk a "rendes" kávéból, és ez teljesen rendben van és kifejezetten finom instant kávékat lehet már kapni a boltokban. 

Válasszunk úgy kávéfőzőt magunknak, hogy előtte átgondoljuk, hogy milyen kávét fogyasztunk a leggyakrabban, szeretnénk-e kávékülönlegességeket is elkészíteni, hány főre fogunk kávét főzni és mennyi időnk van egy-egy kávéfőzésre. Ha ezeket átgondoltuk, már sokkal könnyebb kiválasztani, hogy konkrétan melyik változat áll hozzánk a legközelebb. Egy hagyományos kotyogós vagy épp az automata kávéfőző, ami lehet karos is és működhet egy gombnyomással is.

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online