Nyíregyháza hírek

Mit érdemes tudni a megtakarítási számlákról?

Mit érdemes tudni a megtakarítási számlákról?

Ha van egy kis tőkénk, érdemes valamilyen befektetési formát keresni, amellyel egyrészt az értékét megőrizhetjük a tőkénknek, másrészt jó esetben fial nekünk a pénz. 

Ha valaki ért hozzá, meg tudja úgy dolgoztatni a vagyonát, hogy a bevétele akár jövedelemként funkcionáljon. Ám a pénzpiaci spekuláció, az értékpapírokba való befektetés olyan tanulópálya, ahol eleinte több a bukás, mint a nyereség. 

A profik nem szokták megosztani a nehezen megszerzett tudásukat - befektetés téren sem -, de amikor nagy vonalakban ismertetik módszereiket, már abból is egyértelműen kiderül, a részvénypiac rázós pálya.

 

Forgathatjuk a pénzünket az ingatlanpiacon

A befektetések egy formája az ingatlanvásárlás, amely komoly tőkét igényel, ám némileg kiszámíthatóbb, és vannak olyan övezetek, kerületek, ahol szinte biztos a nyereség.

A budapesti belvárosban például nem fognak lefelé siklani az árak, mivel nem terem ott hirtelen több tér: a kínálat nem fog növekedni, míg a kereslet igen. Aki tehát ott vesz - jelenleg vagyonokért - lakást, később drágábban fogja tudni eladni. Magyarországon a jelenlegi hatalmas áremelkedés részben épp a spekulatív ingatlanvásárlásnak köszönhető.Egyszerű és biztonságos: a takarékszámla

Ha kisebb összeggel rendelkezünk, például havonta 10-30 ezer forintig tudunk félretenni, a takarékszámla remek lehetőség lehet a megtakarításra. Ez egy relatíve szerény befektetési lehetőség, ahol ha nem jó számlát választunk, a tranzakciós adó, kamatadó levonása után könnyen nullszaldósak lehetünk. Azaz a kamatjövedelmünk semmilyen pluszt nem jelent. Ami biztos nyereség minden esetben, hogy a tőkénk nem volt kéznél, így nem költöttük el, és őrizte az értékét.
A jelenlegi alacsony jövedelmezőségről nem a bankok tehetnek, hanem a kamatkörnyezet eredményezi. A magyar alapkamathoz vannak kötve ezek a termékek is, ugyanúgy, mint a hitelek kamatai.
Az alacsonyabb éves kamatozású takarékszámláknál többet fial, ha ingyenes számlát nyitunk a Magyar Államkincstárnál, és állampapírokat vásárolunk. Ezek kamata jelenleg 2-4 százalék között mozog.
A piacon a Cetelem takarékszámla az, ami évek óta stabilan az egyik legjobb megoldást nyújtja, lekötés nélkül.

 

Mit jelent a lekötés nélküli betét?

Ha lekötöttük a pénzünket egy konstrukcióban, akkor a futamidő végéig nem nyúlhatunk hozzá. Kivéve, ha nem bánjuk, hogy elveszítjük az ígért kamatot, vagy annak egy részét. Ha szeretnénk bármikor hozzáférni a bankban tartott összeghez, akkor lekötés nélküli, látra szóló betétet érdemes választanunk, ezzel általában alacsonyabb kamat jár.
A lekötött betétek általában három típusúak: feltörhetőek, kamatveszteség nélkül (természetesen ez a legritkább), feltörhetőek részleges kamatveszteséggel (például 4 százalék helyett 2 százalék kamatot kapunk a pénzünk után), illetve teljes kamatveszteséggel. Ha nem kell tehát lekötnünk a pénzünket, akkor az rugalmas konstrukciót és nekünk nagyobb pénzügyi mozgásteret jelent.

Jogpontok

Ász hírek

Dubai Hír

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online