Nyíregyháza hírek

Növénygondozás egy sötét és árnyékos lakásban Beltéri világítás tippek beltéri kertészeknek

Növénygondozás egy sötét és árnyékos lakásban Beltéri világítás tippek beltéri kertészeknek

Minél több növény van egy házban, lakásban, annál otthonosabbnak tűnik. A növények élettel töltik meg a teret, ám minél több természetes fényre van szükségük. Mit tehetünk, ha sötétebb a lakásunk?

 

Sokáig hátránynak számított egy lakás eladhatóságában, ha kicsi a benapozottsága, nem az igazi a tájolása és kevés természetes fény áramlik be a szobákba. Panelek esetében például eleve kizárt, hogy a fürdőszobában legyen ablak, bár ez a legtöbb lakásnál is elmondható.  

Kevés az az otthon, ahol a fürdőszobában egy szellőztető ablakon kívül nagyobb üvegfelület vagy egy nagyobb ablak párkánnyal együtt áll a rendelkezésünkre. Természetesen ez alól a megtervezett házak legtöbbször kivételt képeznek. Legyen szó akár sötét, vagy árnyékos adottságokról, a jól megtervezett beltéri világítás fényforrásai segítségünkre lehetnek, bármilyen növénygondozási kihívással nézünk is szembe. 

Az árnyékos lakás is kelendő a piacon

Manapság azonban némi változás állt be az ingatlanpiacon a kevésbé napos lakások vásárlásában is. Az ok pedig az éghajlat, az időjárás kiszámíthatatlansága, más szóval a klímaváltozás. Ugyanis azok a lakások, amelyeket kisebb felületen süt a nap, kevésbé melegednek fel, ezáltal kevesebbet kell költeni a hűtésére, azaz a mi komfortérzetünkre. Még az is lehet, hogy egy ilyen lakásba nem kell klímát telepíteni. 

Másrészről viszont a növényeknek nem kedvez, ha nincs elég napfény, ha túl árnyékos a lakás. Mégis, mit lehet tenni, hogy túléljék a növények a napfényhiányos napokat?

A szobanövények beltéri megvilágítása 

A természetes fény hiányának és az egyre rövidülő nappaloknak köszönhetően érdemes utánajárni, hogyan lehet világítástechnikai eszközökkel, mesterséges fényforrásokkal, különböző lámpákkal pótolni a napfényt. A beltéri világítás igenis segíthet növényeinknek, nemcsak az életben maradásban, hanem a fejlődésben is.

 

Az anyósnyelv jól bírja a napos és árnyékos helyeket is, és keveset kell öntözni

 

Persze mindenekelőtt eleve érdemes olyan növényeket választani egy fényhiányos lakásba, amelyek jól tűrik az árnyékot, kevés fényre van szükségük. Ezek a tipikusan túlélő növények: dracéna (sárkányfa), anyósnyelv, szobapáfrány, kúszó fikusz, mexikói bambuszpálma, vitorlavirág, hegyescsúcsú futóka, rákvirág, borostyán, vitorlavirág, lándzsarózsa, buzogányvirág. A legjobb az, ha a témában sokat olvasunk vagy szakértő segítségét kérjük, hogy kifejezetten a mi lakásunkba való szobanövényeket szerezzünk be.

A beltéri világítás megtervezésekor figyelembe kell venni, hogy legyen egy főfényünk, ami a mennyezeti lámpákon belül lehet több ágú függeszték vagy csillár, esetleg spot lámpasor. Emellett szükségünk lesz még kiegészítő fényforrásokra, azaz fali lámpákra, álló lámpákra és dekorfényekre is. Alapvetően a cél az, hogy a lakás fényviszonyai kiegyenlítettek legyenek, és a napközben teljesen árnyékos vagy sötét helyekre is megfelelő erősségű fény jusson. 

A megfelelő fényerő és izzótípus 

Nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő beltéri világítás fényerejére. Egy átlagos szobanövénynek 1200-5000 lux elegendő. Összehasonlításképp a napfény fényereje 10.760 lux, egy világos szoba kb. 3500 lux, míg egy északra néző szoba ablakán kb. 2000 lux fényerő jut be.

 

Nem minden növény bírja a benti elhelyezést

 

Ha tehát nemcsak sötétben túlélő szobanövényeink vannak, akkor előfordulhat, hogy kifejezetten a növény megvilágítására használt lámpát is kell a közelébe tennünk, attól legalább 30 cm távolságra. Fontos, hogy a lámpába halogén izzót tegyünk, mert ennek a fényspektruma hasonlít leginkább a napfényéhez. Emellett a LED-es lámpák alkalmazása is nagyon hasznosnak bizonyult, a téli időszaknak kifejezetten ajánlott a LED izzók használata.

Léteznek kifejezetten LED növénylámpák is. Ezek általában nem a legszebben megtervezett lámpák közé tartoznak, emiatt ne várjuk tőlük azt, hogy illeszkedni fognak otthonunk stílusába, ugyanakkor nagy hasznát vehetjük, ha egy-egy növény növekedése a célunk. 

Jó beltéri kertészkedést mindenkinek!

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online