Nyíregyháza hírek

Nyíregyházán 105 éve indult el az első villamos

Nyíregyházán 105 éve indult el az első villamos

Mint ismeretes, Nyíregyházán a korábbi villamosközlekedés már megszűnt.  A nyíregyházi villamosközlekedés kezdő napjának 105. évfordulóján, augusztus 7-én vasárnap 10-től 22 óráig az érdeklődők felszállhatnak a Hősök terén álló utolsó, megmaradt villamosra.

villamos, Nyíregyháza

Az egyedülálló fénykép dr. Fekete Zoltán gyűjteményéből való


A nyíregyházi villamost 1911-ben adták át, 58 évig működött az egyetlen villamosvonal. A vasútállomás és Sóstó között közlekedett, naponta több ezer ember utazott rajta, egészen 1969-ig, amikor megszűnt a villamosvonal. Ma már csak egy villamos van Nyíregyháza belvárosában kiállítva. A Nyíregyházi Városvédő Egyesület a nyíregyházi villamosközlekedés kezdetének 100. évfordulóján 2011-ben emléktáblát helyezett el a Hősök tere 1. számú ház falán és megjelentette a Mesélő Nyíregyháza, Városvédő Füzetek 26. számát, Hornyák László: A nyíregyházi villamos címmel. 

 

villamos, Nyíregyháza

Nyíregyházán már csak egy villamos található, mely kiállítóhelyként üzemel
Az Egyesület a nyári 2 hetenkénti nyitva tartás után augusztusban minden szombaton kinyitja a Hősök terén álló villamos ajtajait a látogatók előtt.  Az utastérben látható villamostörténeti kiállítás kiegészül filmfelvétel részletekkel és megszólalnak a Nyírvidék című újságban 1911-1943 között megjelent villamossal kapcsolatos cikkek egy része a XX. század kezdetének zenéjével. Az idei 105. évfordulón részt vevő látogatók alkalmi villamosjeggyel térhetnek haza. A nyíregyházi villamos visszaállítása egyébként hivatalosan nincs tervben. Volt néhány tervező, akik a saját tetszésük szerint megtervezték az új hálózatot, de ezek nem hivatalos tervek voltak.


Fotó:  dr. Fekete Zoltán gyűjteményéből
Forrás: Nyíregyházi Városvédő Egyesület, Wikipedia

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online