Nyíregyháza hírek

Sövényvágás tan kezdőknek

Sövényvágás tan kezdőknek

A sövényvágás nem valamiféle úri huncutság, csupán a kert ápolásának része. Bár valószínűleg a brit vagy francia kastélyok tökéletes kertjei jutnak először eszünkbe, ha meghalljuk ezt a kifejezést.

 

A formára igazított, fazonírozott bokrok sora vagy a sövény nem jelent egyet azzal, hogy hobbi szobrászkodásba kezdtünk a kertben. Persze, ha Ollókezű Edwardok vagyunk, csak rajta, bátran éljük ki művészi ambícióinkat rajtuk! A kézi sövényvágók a kertgondozás alapeszközei, nem árt, ha legalább egyfélét tartunk otthon. Jó hasznát vehetjük egy ágvágónak és fűrésznek is, de ne rohanjunk ennyire előre!

 

Sövénytan ABC

 

Jó tudni, hogy az a növény, amit szeretnénk sövénynek ültetni, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Azaz mennyire bírja a szárazságot, a téli időjárási viszonyokat, és évente átlagosan mennyit nőhet, hányszor kell vágni.

Egyenletes élősövényt kialakíthatunk júliaborbolyából, fagyalból, gyöngyvesszőből, de a klasszikus tuja és buxus vagy japán kecskerágó is nagyon szép éke lehet a kertünknek. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy milyen növényt válasszunk, konzultáljunk egy kertészeti szakemberrel, kertépítő mérnökkel.

Viszont fontos, hogy ne csak azt tudjuk mennyit, hanem azt is, hogy mekkorára nőhet meg a sövénynövény. A kisebb méretűekhez ugyanis elegendő egy kézi sövényvágó és ágvágó olló, míg a nagyobbakhoz lehet, hogy inkább elektromos sövényvágó, teleszkópos ágvágó, esetleg fűrész is kellhet.

 

A szép sövény a kert éke

 

Hogyan vágjuk a sövényt?

 

Ha nem hattyú formájúra szeretnénk vágni a sövényt, akkor használjuk a józan eszünket. A növényeknek víz és napfény kell. Ezért a forma kialakításánál arra figyeljünk, hogy a sövény lenti részeit, ágait, leveleit is érje a nap. Azaz, ha tégla formájúra nyírnánk, sose legyen tökéletes a forma, felfelé egy kicsit mindig keskenyedjen a sövény, azaz ne árnyékolja önmagát.

Az, hogy mennyire homogén, szépen egybefüggő, azaz tömött a sövény, a vágás gyakoriságától is függ, mert minden egyes nyírással, metszéssel arra ösztönözzük a növényt, hogy új hajtásokat növesszen. Azt tartsuk szem előtt, hogy akkor jön a következő nyírás, amikor a fiatal hajtások már megerősödtek egy kicsit, de nem fásodtak meg, azaz félfás állapotban vannak. Ilyenkor egyrészt már nyírhatóak, másrészt könnyű is a formázás.

 

A megfelelő szerszámok

 

A megfelelő szerszámokkal valószínűleg elegendő lesz évente kettő-négy alkalommal sövényt vágni. A növénygondozáshoz a kézi sövényvágó ollón kívül szükségünk lehet egy kézi ágvágóra, vagy egy hosszabb erőkarú és állítható teleszkópos ágvágóra, esetleg ha már nagyon megfásodtak a sövények ágai, akkor ágvágó fűrészre is.

Praktikus és hasznos, ha zsinórt is használunk sövényvágáskor. Feszítsük ki a zsinórt abban a magasságban, ameddig szeretnénk a sövényt visszavágni, így segítünk magunkon, hogy egyenletesre, egyforma méretűre, azaz magasságúra tudjuk nyírni.

Figyeljünk a biztonságra! Sose vágjunk vállmagasság fölött, mert balesetveszélyes lehet. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha létrán állunk, mert elveszíthetjük az egyensúlyunkat, ha túl magasra nyúlunk, és egyrészt leeshetünk, másrészt megvághatjuk magunkat. 

 

 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online