Nyíregyháza hírek

Szabadulj meg azoktól a fránya vérszívóktól!

Szabadulj meg azoktól a fránya vérszívóktól!

Az egzotikumok, elsősorban egzotikus betegségek formájában – a sokat emlegetett globális klímakatasztrófa hozadékaként – házhoz jönnek. A Dengue-láz, a Chikungunya és a Zika-vírus az ablakunkon repül be – ha nem teszünk fel szúnyoghálót! Hol az a jó kis szúnyogháló?

 

Képzeld el, hogy az anyukák a játszótéren vagy az iskola előtt arról beszélgetnek, hogy az egyik szomszéd gyerek megbetegedett Dengue-lázban. „Volt szúnyoghálójuk feltéve?” - érkezne a releváns kérdés. Nos, valahogy így telnek hamarosan a mindennapjaink. Az elkövetkező évtizedekben az éghajlatváltozás miatt a szúnyogok nagyobb mennyiségben terjeszkednek észak felé, olyan helyekre, ahol régen még nem kedveztek a körülmények számukra.

 

Hamarosan a fél világ ismerheti meg testközelből az Aedes aegypti és az Ázsiai tigris szúnyogot, amik a Zika-vírust, a Chikungunyát és a Dengue-lázat terjesztik. Ez vonatkozik Észak-Amerikára, Kínára – és igen, Európára is. Lesznek ismerőseink, akiknek ilyen vírusok teszik tönkre az életét, vagy mi magunk lehetünk azok. Ehhez még Németországig sem kell menni, Magyarország bőven érintett a problémában. 

 

Mit lehet tenni?

Védekezni kell, ahogy lehet. Szereltess fel szúnyoghálót az ablakodra és ajtódra, ne pazarold az erőforrásokat és ültess fákat!

 

A nyugodt és biztonságos pihenéshez elengedhetetlen lesz a szúnyogháló

 

Milyen szúnyoghálót választhatsz?

  • Tépőzáras szúnyogháló - Gyorsan felszerelhető. Ragasszuk a tapadó tépőzár hátsó oldalát a pormentes keretre, majd nyomkodjuk bele a hálót. A tépőzár sem hagy nyomot, miután az ajtó- és ablakkeretről eltávolítjuk.

  • Fix keretes szúnyogháló - Üvegszálas hálóval készül, ezért tartós, megbízható, és kiváló ár-érték arányú. Kerete készülhet műanyagból és alumíniumból, nem mozdítható, tehát nem fogsz tudni kihajolni az ablakon, ha egyszer felrakatod.

  • Mobil szúnyogháló - Mozdítható szúnyogháló, ami ajtóknál létszükséglet, de ablakoknál is jól jöhet. Kizárólag alumínium szerkezettel készül. Több fajtája létezik, így megkülönböztetünk rolós, zsanéros, tolóajtós, vagy pliszé megoldásokat. 

  • Rolós szúnyogháló – Ablakra szerelt verziójuk fentről lefelé húzható, az ajtóra szerelt oldalra. Az ablakosat redőnnyel is kombinálhatod, ami elég praktikus. Jó ár-érték arányú.

  • Zsanéros szúnyogháló - A klasszikus szúnyogháló ajtó, modern alapanyagokból, megerősített szélekkel. Nagy a helyigénye.

  • Tolóajtós szúnyogháló - Nagyobb méretű ajtóknál ajánlott megoldás, ahol görgők tartják az ajtó súlyát. 

  • Pliszé szúnyogháló - A legpraktikusabb szúnyogháló, ami egyben a legstrapabíróbb is. Nem szakad ki a keretből, ha nekidől egy kisgyerek. Nem csak nyílászáróra szerelhető, hanem bármilyen egyenes felülethez. Nagyobb felületeken is alkalmazható, ami fontos szempont lehet a rovarok elleni védelemben. Kicsi a helyigénye és könnyen működtethető, nem csapódik vissza, ha félúton elengedjük, hanem megáll. 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online