Tájgazdálkodási kiállítás

Többek között bioméz, aszalt gyümölcs és házi lekvár várta a Tájtermék kiállítás látogatóit a Nyíregyházi Főiskolán. Az ínyencségek bemutatásával párhuzamosan a szakemberek a táj- és agrárkörnyezeti gazdálkodás lehetőségeiről tanácskoztak.
Jelentős kiegészítő forráshoz juthatnak az Észak- Alföldön a mezőgazdaságból élők, ha a térség hagyományos természeti állapotát megőrzik, fejlesztik a falusi turizmus, és tájtermékeket állítanak elő állítja Simon József. Az FVM helyettes államtitkára szerint a keleti régió hátrányait az Uniós csatlakozással előnnyé lehet kovácsolni, ám ehhez meg kell változtatni az itt élők az agráriummal kapcsolatos szemléletét és új tájgazdálkodási programot kell kidolgozni. A szakemberek már korábban is hangsúlyozták, hogy a csak erre a vidékre jellemző hagyományos termékek könnyen találnak maguknak piacot. A tájtermék kiállításon a bioméztől az aszalt szilváig, a gyümölcs és zöldségágazat számtalan terméke helyett kapott. Több mint 50 kiállító igyekezett bizonyítani azt, hogy a szerkezetváltáshoz már jelenleg is minden feltétel rendelkezésre áll. A szervezők többek között számukra kívántak megjelenési lehetőséget biztosítani és információkkal szolgálni.