Nyíregyháza hírek

Tippek és tanácsok a saját kezű kertépítéshez

Tippek és tanácsok a saját kezű kertépítéshez

Az otthon ékköve a szép és gondozott kert. Ahhoz, hogy a miénk is ilyen legyen, egy kicsit el kell mélyednünk a kertépítés és hobbikertészet rejtelmeibe. Majd kellő elszántsággal és kitartással vessük bele magunkat a munkába!

Stílus

Először térképezzük fel kertünk adottságait, ismerjük meg a talaj tulajdonságait. Majd csakúgy mint a lakberendezésben, a kert kialakításakor is eldönthetjük, hogy milyen stílus áll hozzánk a legközelebb.

Mivel egy kert sokféle igényt elégít ki és több funkciót is betölthet, egyesek kültéri nappaliként gondolnak rá. Másoknak a fárasztó nap utáni pihenést, kikapcsolódást jelenti. Vannak, akik kizárólag csak gyönyörködni szeretnének a burjánzó, önálló életet élő kertjükben.

Tehát gondoljuk át ilyen szemmel is a saját stílusunkat, azaz a kertünk stílusát: meghatározhatunk például falusi, mediterrán, japán vagy épp minimált, de számtalan más irány is létezik még. Ám fontos, hogy egységet képezzen a házunkkal.

 

A felszerelés

A kertépítés házilag nem is tűnik olyan nehéz feladatnak, ha a felszerelésünk, a szerszámaink jó minőségűek. Szükségünk lesz metszőollóra, ágvágóra, esetleg fejszére is. Ha Fiskars márkájút választunk, akkor azok biztosan hosszú életűek lesznek, hiszen nagyon jó minőségűek.

Ha megvannak a Fiskars eszközeink, gondoljunk még a fű gondozására és az öntözés kialakítására is. Aztán jó, ha van egy lapátunk, amivel télen akár a havat is eltakaríthatjuk, illetve kellhet a gereblye a száraz levelek vagy a levágott fű összegyűjtésére. Ezenkívül nem árt egy kerti fűrész, egy kapa és kerti Fiskars késkészlet sem.

 

A növények

A hobbikertészetekben fogunk még sok időt tölteni, amíg kiválasztjuk a növényeket, virágokat, cserjéket, bokrokat, fákat, amelyeket a kertbe szeretnénk telepíteni. Van lehetőségünk gyepszőnyeget is vásárolni, ha nem akarunk a fűmagos gyepesítéssel foglalkozni.

 Tippek és tanácsok a saját kezű kertépítéshez

Az ültetéskor is jó, ha van még néhány önkéntes és szorgos kéz mellettünk. Egyrészt gyorsabban halad a munka, másrészt jó, ha közösen dönt a család arról, hogy mi hova kerüljön, figyelembe véve a növény igényeit, a kert adottságait és benapozottságát. Mindenesetre legyen azért egy tervrajzunk, amin mindennek kijelöltük már a helyét. Ehhez akár számítógépes tervezőprogramot is használhatunk.

 

Sziklakert, kerti bútor, dekoráció

Ha sziklakertet is szeretnénk, akkor itt ismét a benapozottság a fő szempont, mert napfénytűrő növényeket, pozsgásokat szoktunk ültetni bele, esetleg mediterrán fűszernövényekkel megtűzdelve. Bátran kérjük ki szakember tanácsát, ha bizonytalanok vagyunk sziklakert ügyben!

Végül, de nem utolsó sorban, válasszuk ki a kerti bútorokat és az egyéb dekorációt, amelyek legyenek összhangban a kert stílusával! Ugyan elsősorban nem dekoráció, de azok a növények, amelyek cserepekbe vagy virágládákba kerülnek, jó, ha egységet alkotnak minden más kiegészítővel is. Gondoljunk a kerti fényekre is, amely egyrészt hangulatvilágítás is lehet, másrészt valóban segítsen tájékozódni a sötétben.

Természetesen sok türelemre és persze pénzre lesz szükségünk, ha megvalósítjuk azt a kertet, amelyet megálmodtunk magunknak és családunknak. Ám tényleg többet spórolhatunk akkor, ha kellő körültekintéssel, de magunk végezzük el a munkát. Ám muszáj többször is hangsúlyozni: merjünk tanácsot és segítséget kérni, ha valamivel nem boldogulunk! A jó munkához idő kell, és a kertünk biztosan meghálálja majd az odafigyelést.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online