Tippek fánk sütéshez, és mellé egy szuper fánk recept - Mert fánkot nem csak farsangi időszakban eszünk, ugye?

Tény, hogy nem kifejezetten diétás fogás, mégis sokak nagy kedvence a fánk. Míg nagymamáink még nem is nagyon ismertek mást a szalagos fánkon és csöröge fánkon kívül, ma már a hagyományos farsangi fánk mellett az ameriakai „donuthoz” is könnyen hozzájuthatunk akár a szupermarketekben is.

De legyünk őszinték, a házi készítésű fánknak nincs párja! Úgyhogy érdemes kipróbálni otthon is, főleg most, hogy a rengeteg különböző fánk recept közül mi most mutatunk egy jól bevált receptet, és tippeket is adunk a sütéshez, díszítéshez.

Hagyományos farsangi fánk recept

Hozzávalók
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 db tojássárgája
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
1/2 citrom reszelt héja

1. Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél dl tejjel futtasd fel. (Az élesztőt nagyobb bögrében morzsold langyos, de nem forró cukros tejbe, és várj, amíg „habos” lesz, majdnem kifut a bögréből)
2. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral, citrom héjával és a maradék cukorral keverd össze, és öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt. Öntsd hozzá annyi langyos tejet, amit beszív a tészta, és alaposan dagaszd össze.
3. Amikor már szép hólyagos, gyúrd bele az olvasztott margarint, formázz belőle cipót, szórj a tetejére lisztet. tedd egy edénybe, a tetejét konyharuhával takard le, meleg helyen keleszd a duplájára.
4. Miután megkelt, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ujjnyi vastagra.
5. Szaggass belőle fánkokat, és hagyd őket még kb. 15 percet kelni.
6. Lábasban, bő, forró olajban (kb.180 fok) fedő alatt, kis lángon süsd az első oldalát, majd fordítsd meg, és nagyobb lángon, de már fedő nélkül süsd tovább a másik oldalát.

Tippek farsangi fánk sütéshez

• Mindig legyen forró (kb. 180 fok) az olaj, amibe a tésztát teszed, különben túl sok zsiradékot fog magába szívni. De ne legyen túl forró, mert akkor könnyen megég a fánk.
• Mindig friss olajat használj a sütéshez.
• A fánk egyik oldalát fedő alatt süsd, amikor aranybarna lett, fordítsd meg a fánkokat, és fedő nélkül süsd tovább.
• A kisült fánkokat papírtörlővel itasd át, hogy ne maradjon rajtuk fölösleges zsiradék.

Hagyományos farsangi fánk

Tippek fánk ízesítéséhez

• Ha sütés előtt a fánk tetejét benyomod az ujjaddal, sütés után a mélyedésbe tölthetsz: házi lekvárt, mogyorókrémet, csokikrémet, pudingot.
• Ha szeretnéd megtölteni a fánkot, szívószállal szúrd ki, és habnyomó zsákkal töltsd bele a tölteléket.
• Cukormáz helyett a kis fánk golyókat forgasd meg: fahéjas cukorban, kakaóban, csokireszelékben, kókuszreszelékben.