Nyíregyháza hírek

Véget ért a nyíregyházi hajléktalanokat segítő program

Véget ért a nyíregyházi hajléktalanokat segítő program

2016. decemberében lezárult a nyíregyházi Mustárház és az Új Európa Alapítvány KÖSZ! programjának „Segítve tanuljunk, segítve tapasztaljunk!” című projektje, melyben az iskolai közösségi szolgálat keretein belül az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium fiataljai vettek részt.

Nyíregyháza városában évről évre nő azon személyeknek a száma, akik nehéz helyzetükből adódóan elveszítették biztos megélhetésüket, lakhatásukat, így arra kényszerültek, hogy az utcán éljék mindennapjaikat. Ezért a Mustárház fontos feladatának tekintette azt, hogy a városban lakó és tanuló diákok megismerkedjenek egy olyan területtel, ami nem biztos, hogy a hétköznapjaikban jelen van életükben. A projekt célja, a hajléktalansággal kapcsolatos előítéletek lebontása, valamint a közösségi gyűjtésnek, mint forrásteremtésnek és szolidaritási gyakorlatnak a tesztelése a szociális ellátásban.

Mustárház, Nyíregyháza, hajléktalanok

A program elsődleges célja, hogy utcán élő hajléktalan embereken segítsenek a fiatalok
A projekt első lépése volt, hogy a fiatalok megfelelő felkészítő érzékenyítő előadásokon vehettek részt, melynek keretein belül megismerkedhettek az intézményesített keretek között működő hajléktalan segítéssel az Oltalom Szeretetszolgálat munkatársainak segítségével, az utcán élő rászoruló személyek szociális megsegítéséről pedig a Periféria Egyesület szakemberei beszéltek a fiataloknakA projekt részét képezte, hogy a fiatalok ruhagyűjtési akciót is szerveztek, az összegyűlt ruhákat pedig eljuttatták a támogató szervezetekhez, akiknek segítségével jutott el az adomány a megfelelő helyre a megfelelő személyekhez. A Periféria Egyesület munkatársainak segítségével az önkéntes fiatalok az utcán élő hajléktalanokon segítettek meleg étel és ital osztással a krízis időszak beköszöntével.

 Mustárház, Nyíregyháza

A projekt első lépése volt, hogy a fiatalok megfelelő felkészítő érzékenyítő előadásokon vehettek részt

 

 

A pályázat során elnyert összeg lehetőséget biztosított arra, hogy olyan dolgokat lehetett megvásárolni, amivel a nehéz helyzetben élők mindennapi élethelyzetét könnyítethettük meg, mint például tisztálkodó szerek, tartós élelmiszerek beszerzése, a krízis időszakban pedig meleg ital biztosítása. A megvásárolt élelem eljuttatása és az átadása során is jelen voltak az iskolai közösségi szolgálat fiataljai. A program elsődleges célja, hogy utcán élő hajléktalan embereken segítsenek a fiatalok, különböző módon, különböző eszközökkel, másodlagos cél pedig, hogy a fiatalok saját korcsoportjukban is tudatosítsák, hogy ez egy élő, létező probléma, ami az ő segítségükkel, ha nem is orvosolható, de olyan segítséget tudnak nyújtani, amivel fejlődhet empatikus készségük és érzékenyebbé tudnak válni mind embertársaikkal, mind a társadalmi problémák felé. A projekt során a szakmai segítséget az Oltalom Szeretetszolgálat és a Periféria Egyesület szakemberei nyújtottak.

 

KT

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online