Nyíregyháza hírek

Vizsgálóbizottság állt fel Nyíregyházán a Quaestor-botrány kapcsán

Vizsgálóbizottság állt fel Nyíregyházán a Quaestor-botrány kapcsán

A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat is a brókerbotrány károsultjai között van, miután közel 300 millió forint értékű Quaestor és Hungária értékpapírokat vásárolt a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból

Nyíregyháza MJV Önkormányzatának közleménye: "Mikó Dániel számoljon el azonnal a Nyíregyházi lakosok által rábízott csaknem 300 millió forinttal, amelyet a jelenlegi információk szerint bizonytalan kötvényekbe fektetett. - Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere vizsgálóbizottságot állított fel, a kialakult helyzet tisztázásának és a város részéről meghozandó intézkedések előkészítésének érdekében.

A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat (továbbiakban: Társulat) a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokkal, önálló jogi személyként gazdálkodott. A hozzánk eljutott információk szerint, a társulat intézőbizottságának elnöke Mikó Dániel a tagok (a Szennyvízprogramban érdekelt lakosok) által befizetett pénzösszeg jelentős részét, saját hatáskörében eljárva - összesen több mint 293 millió forintot - nagy kockázatot rejtő Questor és Hungária értékpapírokba (kötvény-portfóliókba) fektette.

Erre akkor derült fény, amikor az Önkormányzat kezdeményezte a tagok befizetéseinek soron következő lehívását, de ezt a Társulat nem teljesítette Nyíregyháza MJV Önkormányzata számára. Mint ismert a fenti pénzügyi társaságok tevékenységi engedélyét a jegybank visszavonta, illetve a kötvényeiket zárolták így a Társulat likviditási gondjai miatt nem tudja ill. csak kis részben képes teljesíteni vállalt kötelezettségeit a Nyíregyházi Szennyvízprogram megvalósítása kapcsán.

 

Questor botrány, Nyíregyháza, pénz

 

"Mikó Dániel számoljon el azonnal a Nyíregyházi lakosok által rábízott csaknem 300 millió forinttal, amelyet a jelenlegi információk szerint bizonytalan kötvényekbe fektetett" - kéri a nyíregyházi önkormányzat

 

 Dr. Kovács Ferenc polgármester azonnali hatállyal elrendelte egy szakértőkből álló vizsgálóbizottság felállítását a kialakult helyzet tisztázásának érdekében. A három tagból álló bizottság még a mai napon megkezdi munkáját és részletes jelentést készít május 26-ig a polgármester számára. A jelentést ill. a jelentésre épülő intézkedési tervet a május 28-án sorra kerülő Közgyűlésen ismertetik majd a képviselő testülettel, és a közvéleménnyel. A bizottság feladata annak megállapítása is, hogy a további jogi következményeket felmérje és megvizsgálja egy a felelősség megállapítására irányuló büntető eljárás megindítását".

A nyíregyházi MSZP is követelik a nyíregyházi bróker-ügy teljes kivizsgálását! A felállított vizsgálóbizottság munkáját a nyíregyházi MSZP támogatja, ugyanakkor a feljelentésnek az a célja, hogy az ügyészség jóvoltából kiderüljön az, hogy a befektetett pénz hova tűnt, és hogyan kaphatja azt vissza jogos tulajdonosa, a társulat. Ezért Nagy László kéri a büntetőeljárás megindítását, és az elkövető vagy elkövetők felelősségre vonását és megbüntetését.Nagy László kiemelte, hogy aki az üggyel kapcsolatban olyat állít vagy sejtet, ami nem felel meg a valóságnak, annak ezért az igazságszolgáltatás előtt is felelnie kell. Nagy László az MSZP nyíregyházi szervezetének elnöke május 19-én sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy feljelentést kíván tenni az ügyészségen a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat jegybank által is felügyelt, s törvényesen befektetett pénzeszközeinek eltűnése ügyében.

 

Fidesz , Nyíregyháza

Az MSZP mellett a helyi Fidesz is reagált a botrányra

 

 

A nyíregyházi Fidesz így reagált:
Elvárjuk, hogy Mikó Dániel nyíltan és őszintén vállalja a felelősséget döntéséért és adjon válaszokat az alábbi kérdésekre!

-Miért nem államilag garantált betétben helyezte el a nyíregyháziak által rábízott 300 millió forintot?

-Mi volt annak az oka, hogy az általa lekötött értékpapírok lejárata 2015. év végére ill. 2016. év elejére lett időzítve?

-A Társulat vezetőjeként tisztában volt vele, hogy a lakossági hozzájárulások lehívására idén májusban sor kerül és semmi sem indokolta, hogy magasabb hozamú de kockázatot rejtő kötvényekbe fektesse a pénzt?

-Mikó Dániel ill. hozzátartozója vett-e fel üzletkötői jutalékot a lekötések kapcsán?

-Fűződött-e személyes érdeke, anyagi haszna a kötvény ügylethez?

-Mit tett a Hungária botrány kirobbanása után annak érdekében,  hogy a Questornál akkor még meglévő általa lekötött 197 millió forintot kimentse?

-Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem fér hozzá az elbrókerezett 300 millió forinthoz, miért hallgatott erről csaknem két hónapig?

-csa-

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online