Nyíregyháza vezető hírek

16 pedagógust vádolnak fantom diákok miatt

16 pedagógust vádolnak fantom diákok miatt

Meghökkentő: 800 nem létező diákra vett fel két Szabolcs megyei tánciskola támogatást – bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják őket.

Megdöbbentő esetre derült fény Nyíregyházán. Két tánciskola 16 pedagógusa érintett az ügyben.

A vádirat szerint a nyíregyházi házaspár által 2008-ban alapított kft., mely két alapfokú tánciskolát működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, fantom diákokra vett fel pénzt.

Az ilyen intézmények alapítójuktól és az állam által juttatott pénzügyi támogatásból működnek, de a támogatást akkor kapják meg, ha a diákok az oktatáson egész évben részt vesznek, s megfelelően vezetik a nyilvántartásukat – írta meg a szon.hu.

 Fantom diákok után vett fel pénzt a két tánciskola

Fantom diákok után vett fel pénzt a két tánciskola

A vádiratból kiderült, hogy 2011 és 2013 között az alapítók, valamint a két tánciskola igazgatója a valóban oda járó diákokon túl 800 tanulóra igényeltek támogatást, akik az oktatásban nem vettek részt, vagy csak a szalagavató táncot tanulták meg náluk.

Az osztálynaplót az igazgatók és a tanárok utánuk is vezették, ahogyan egyéb nyilvántartásokba is bekerültek. Lényegében azt állították, hogy a gyermekek ott voltak az órán és jegyeket is kaptak – adta hírül a szon.hu.

Így a „fantom diákok” után a két iskola összesen 61 millió forintos támogatást vett fel jogtalanul.

A pénz egy részét készpénzben vették fel, a többit arra fordították, hogy luxus terepjárókat lízingeljenek belőle.

Az alapító házaspár a vádirat szerint felel a teljes összegért, míg a tanárok azon diákokra járó támogatásért, akiknek leigazolták a jelenlétét valótlanul.

A nyomozás során ingatlan zárolásokra is sor került – tudta meg a szon.hu.

Az alapítókra és az egyik igazgatóra végrehajtandó börtönbüntetést, valamint közügyektől eltiltást kért az ügyész. A pedagógusokra felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést javasolt.

Az ügyész azt is felvetette, hogy a vádlottak legyenek eltiltva a pedagógusi pályától – adta hírül a szon.hu.

B.A.

Jogpontok

Ász hírek

Dubai Hír

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online