Nyíregyháza vezető hírek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 13 járási központ lesz - interjú dr.Vinnai Győző kormánymegbízottal

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 13 járási központ lesz - interjú dr.Vinnai Győző kormánymegbízottal
Jelenleg is zajlik a közigazgatás területi átalakítása, jövőre kezdik meg működésüket a járási hivatalok. A folyamat jelenlegi állásáról és pontos menetéről sajtótájékoztatót tartott Dr. Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, és  Szűcs Sándor, a Kormányablak osztályvezetője a nyíregyházi Kormányablakban. Dr.Vinnai Győző kormánymegbízottat kérdeztük a tájékoztatót követően.


p9120026_20120914122804_59.JPG

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 13 járási központ lesz - interjú dr.Vinnai Győző kormánymegbízottal


- Hogyan jellemezné a jövőre kialakítandó járási rendszert?
- Hatékony, emberközeli és polgárbarát : ilyen lesz a járás. A közigazgatás teljes átalakításának a célja, hogy mindenki könnyen, egyszerűen és persze olcsón tudja elintézni ügyes-bajos dolgait. Fontos továbbá, hogy az állami feladatokat államigazgatási szerv végezze! Annak kapcsán, hogy mely ügykörök hová tartozzanak, volt egy kis vita a parlamentben, de még az ellenzék sem támadta azt a filozófiát, hogy azért kell létrehozni a járási rendszert, hogy az emberek jól járjanak vele. Közelebb kerüljön hozzájuk az állam és minél szakszerűbben, minél gyorsabban intézzük el azokat az ügyeket, amelyeket az embereknek el kell intézni.

Dr. Vinnai Győző

Dr. Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, és  Szűcs Sándor, a Kormányablak osztályvezetője a nyíregyházi Kormányablakban


- Mi lesz a legszembetűnőbb változás a polgárok számára és mennyibe kerülhet ez az államnak?
- Most 29 Kormányblak van, jövőre 300 lesz, ám ez nem kerül plusz költségbe, plusz státuszokba az államnak! Hiszen a már meglévő infrastruktúrát felhasználva, a jelenlegi okmányirodákban kerülnek kialakításra a Kormányablakok, és a most is közigazgatásban dolgozókat továbbképzéssel felkészítjük a kibővített feladatkör ellátására. Szabolcs-Szatmár-bereg megyében jelenleg 20 okmányiroda van, így legalább ennyi Kormányablak is lesz, de terveink szerint inkább 22. A tervek szerint hivatalosan 2013.október 1-én alakulnak át az okmányirodák, addig a szokásos rendben folyik minden.

Dr. Vinnai Győző,

Dr. Vinnai Győző: az állami feladatokat államigazgatási szerv végezze!- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyénen hogyan alakulnak majd a járások?
- Igyekezett a kormány olyan járásközpontokat kialakítani, amelyek valódi igazgatási, kulturális, oktatási, gazdasági központtal rendelkeznek. Megyénkben az országos átlagtól több, 13 járásközpont alakul. Talán csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és Pest megyét oszották több járásra. A járási központok az alábbi települések lesznek: Baktalórántháza, Csenger, Fehérgyarmat, Ibrány, Kemecse, Kisvárda, Mátészalka, Nagykálló, Nyírbátor, Nyíregyháza, Tiszavasvári, Vásárosnamény és Záhony. Kisebb és nagyobb járások is vannak, értelemszerűen a megyeszékhelyi központúak mindenhol nagyobbak,a nyíregyházi járás
például több mint 160 ezer lakosú lesz.MCOnet-Kovács Tünde

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online