A zsemle nullszaldós, a kenyér áron aluli
Nagyon rossz helyzetbe hozza a magyar pékségeket, hogy csak igen nehezen kompenzálható a veszteség a fehér és a barna kenyér esetében – csupán a vizes zsemle jön ki nullszaldósra.
Áron alul adják a kenyeret – a kialakult helyzet csaknem ellehetetleníti a hazai pékségeket. Országos átlagban nullszaldósnak nevezhető a vizes zsemle, ám a fehér és a barna kenyér esetében nehezen lehet kompenzálni a veszteséget – mondta el a nyíregyházi Vela Pékség ügyvezető igazgatója, egyben az országos szakmai szervezet alelnöke a szon.hu-nak, hivatkozva a Magyar Pékszövetség közleményére.
Lakatos Tibor kifejtette, hogy rövid távon nem kevés hazai pékséget lehetetleníthet el a helyzet, melyet az eredményez, hogy a pékeknek, kenyérgyáraknak keveset fizetnek nettóban az élelmiszer-kereskedelmi láncok.
A felmérés az előző évi gazdasági környezettel számolt, de a bérek azóta nőttek, ahogyan az energia- és a liszt ára is. A kenyérkészítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy megnőtt költségeiket érvényesítsék, ugyanis nem fogadják el azokat a kereskedő láncok – írta meg a szon.hu.
A kialakult helyzetben nemcsak a magyar pékségek versenyképessége kerül veszélybe, hanem még a megélhetésük is.
A több esztendeje a fennálló helyzetben levő pékek már nem képesek a veszteséget finanszírozni, vagyis akár ellátási gondokkal is számolhatunk az ország bizonyos helyein – mondta el Lakatos Tibor.
A Nemzeti Agrár-gazdasági Kamara elnöke is szót emelt a szakágazat gondjának megoldásáért, s támogatta a Pékszövetség kezdeményezését. Győrffy Balázs elmondta, hogy hazánkban csaknem 20 ezer ember dolgozik a sütőiparban, alapvető élelmiszereket készítenek, s ezek fennmaradása nemzetbiztonsági kérdés is – írta meg a szon.hu.
B.A.