Nyíregyháza vezető hírek

Alma-ár: még nincs egyezség a szabolcsi gazdákkal

Alma-ár: még nincs egyezség a szabolcsi gazdákkal

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt egymás után tüntetnek a gazdák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A legutóbbi álláspont szerint 25 forint alatt nem adják el az almát.

Egymás után tüntetnek a gazdák Szabolcs megyében, mivel itt található Magyarország almatermelő területének nagy része.

Augusztus utolsó heteiben Anarcson és Vásárosnaményban is volt demonstráció, az osztrák tulajdonú Austria Juice központi üzeménél fejezték ki nemtetszésüket az almatermesztők a 13 forintos léalma felvásárlási ár miatt – adta hírül a szon.hu.

A gazdák összefogtak, s 25 forintos felvásárlási ár alatt nem hajlandóak eladni az almát. Dr. Nagy István agrárminiszter elmondta, a kormány mindenben támogatja a szabolcsi gazdákat.


Egyelőre nem tudnak megegyezni a gazdák az almafelvásárlókkal

Egyelőre nem tudnak megegyezni a gazdák az almafelvásárlókkal

Az almatermesztőlet képviselő delegáció augusztus 22-én leült tárgyalni Klaus Müllerrel, az Austria Juice termelési igazgatójával, aki arról biztosította őket, hogy 15 forintos felvásárlási árra tudják emelni az összeget. Jakab István, a MAGOSZ elnöke azonban kitartott a gazdák érdekei mellett, vagyis nem engedett a 25 forintból.

Hosszútávú megállapodás tehát nem jött étre – írta meg a szon.hu.

A rezisztens almafajtákért 18 forintot ajánlottak, ám még ez sem közelíti meg a várt összeget. Egy eperjeskei gazda a szon.hu-nak elmondta, hogy tavaly jóval magasabb árakkal indított az Austria Juice.

Hozzátette, hogy az előzetes szerződésekkel egy gond van: a felvásárló vállalat meghatározza a beszállítás idejét, de az árat nem – tudatta a szon.hu.

B.A.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online