Nyíregyháza vezető hírek

Antenna-telepítés miatt tiltakozik több nyíregyházi panelház

Antenna-telepítés miatt tiltakozik több nyíregyházi panelház

Négy lépcsőház lakói tilatkoznak Nyíregyházán a DIGI Kfz. antenna-telepítési szándéka ellen. Aláírásokat gyűjtöttek és tiltakozó akciót szerveztek a jósavárosiak.

Tiltakozás indult a Szabolcs megyei székhely Jósaváros negyedében, mert a Nyíregyházi Lakásszövetkezet és a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. között szerződés köttetett. Ennek értelmében az Ungvár sétány 29-31-33-35. számú lépcsőházak fölötti közös tetőszerkezetre, valamint az Ungvár sétány 31. szám alatt a liftakna tetejére építenének antennát a cég dolgozói – tudatta a szon.hu.

A lakosok szóvivője, Ungváriné Bacskai Erika elmondta: sosem járultak hozzá semmilyen antenna telepítéséhez, az egyik lépcsőház esetében még a lakógyűlés jegyzőkönyvébe is bekerült, hogy semmilyen átjátszó állomás telepítésébe nem mennek bele.

A lakásszövetkezet azonban ezt nem vette figyelembe, amikor aláírta a szerződést.

Négy lépcsőház lakói tiltakoznak Nyíregyházán az antenna-telepítés ellen

Négy lépcsőház lakói tiltakoznak Nyíregyházán az antenna-telepítés ellen

A tervezett antenna hatósugarában nemcsak lakások, hanem oktatási és nevelési intézmények is találhatók, vagyis iskolák és óvodák. A lakók szerint az antennával csak nő környezetükben az elektromágneses hullámok mennyisége s megnőne az elektroszmog is, melynek ismert egészségügyi hátrányai vannak – írta meg a szon.hu.

A nyíregyházi lépcsőházak lakói úgy gondolják: az Alkotmányban is szerepel, hogy a legmagasabb szintű lelki és testi egészséghez joguk van.

A témában április 23-án rendkívüli lakógyűlést is összehívnak.

Szathmáry Imre, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet ügyvezető elnöke szerint ugyanakkor egy szokványos hatósugarú mobil antennát terveznek a házak tetejére telepíteni, mely a város szélessávú 4G hálózatának részét képezné. A mai elektronikai eszközök használatához ezek kiépítése elkerülhetetlen.

A szakember hozzátette, hogy ezen antennák sugárzása az alattuk levő épületeket érinti legkevésbé, s a sugárzás egyébként is elenyésző mértékű, mely az egészséget nem veszélyezteti. A nyíregyházi Ungvár sétányon egyébként is több épület teteje van tele antennákkal. Szathmáry nem érti, miért nem tiltakoztak azok telepítésekor a lakók.

Azt ígérte: a lakók részletes tájékoztatást fognak kapni az antenna telepítésről, fényképekkel, térképpel, szakértői véleménnyel, az anyag most készül. A szakértő szerint ezek az antennák annyit sem ártanak az embereknek, mint egy mobiltelefon – adta hírül a szon.hu.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. ugyancsak arról nyilatkozott, hogy a bázisállomás sugárzásának határértéke az antenna melletti, alatti és mögötti térben az egészségügyi rendeletben meghatározott előírásoknak megfelel. Azaz, nincs egészségkárosító hatása – írta a szon.hu.

B.A.

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online