Nyíregyháza vezető hírek

Czomba Sándor államtitkár nyitotta meg a Pályaválasztási Kiállítást Nyíregyházán

Czomba Sándor államtitkár nyitotta meg a Pályaválasztási Kiállítást Nyíregyházán
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja  Pályaválasztási Kiállítást rendezett mintegy nyolcvan kiállító bevonásával október 11-én és 12-én a Bujtosi Szabadidő Csarnokban.

A Dönts jól, jövőd a tét című rendezvénysorozatnak a Bujtosi Szabadidő Csarnok ad otthont, ahol 78 kiállító, többek közt közép- és felsőoktatási intézmények, cégek és felnőttképzési intézmények várják az érdeklődőket. A rendezvényt október 11-én nyitotta meg Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár, dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, dr.Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár megyei elnök és a Munkaügyi Központ igazgatója, Rezsőfi István.

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár, dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, dr.Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár megyei elnök és a Munkaügyi Központ igazgatója, Rezsőfi István

A A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának  Pályaválasztási Kiállítását október 11-én nyitották meg a BUSZACSÁ-ban


Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár:

- Miért fontosak, mi több, elengedhetetlenek ma az ilyen rendezvények?
- Ahhoz, hogy egy pályakezdő fiatal megtalálja a helyét ma Magyarországon, és a leendő családjának stabil körülményeket tudjon biztosítani, ahhoz jó szakmát kell választani. Ezért minden ilyen alkalom, amikor lehetőség van arra, hogy egy-egy szakmát a hétköznapi szintnél mélyebben megismerjen valaki, érdemes és szükséges is kihasználni.

Czomba Sándo

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg a Pályaválasztási Kiállítást Nyíregyházán- Mik a slágerszakok? Mit érdemes választani?
- Azt tapasztaltam - és ennek nagyon örülök-, hogy sok kiállító érkezett a termelő szférából. Ez nagyon fontos, hiszen a szolgáltató szektor mellett a termelő szektorra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Ezeknek a szakmáknak a presztízse, ha lassan is, de kezd visszatérni. Az egyenruhás szakmák a fiatalok körében igen kedveltek, ez a kiállításon is jól látható. Ez rendben is van, hiszen mind a katasztrófavédelem, mind a rendőrség vagy a honvédség kötelékébe nagyon sok embert keresnek.

Czomba Sándor

Czomba Sándor államtitkár a standokat is megtekintette a Pályaválasztási Kiállításon


Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kormánymegbízottja


- Ön szerint mi a jelentősége a kiállításnak?
- A Munkaügyi Központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 13. alkalommal rendezi meg a Pályaválasztási Kiállítást, amely a prevenciót szolgálja. A fiatalokban tudatosítani kell, hogy most kell jól választaniuk, hogy a későbbiekben jól alakuljon az életük.

A pályaválasztás mindig egy fontos állomás egy fiatal életében. Mi azt szeretnénk, hogy egyre többen válasszák a szakképző intézményeket is, amit a kormány is támogat. Az első munkahely garancia program azt jelenti, hogy a munkaerőpiaci szolgáltatás mellett magába foglalja a bérköltséget, a TB-támogatást, és a nagyarányú utazási támogatást.

Dr. Vinnai Győző, S

Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kormánymegbízottja is megnyitó beszédet mondott a kiállításon- A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztusi adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 55.286 állástalan szerepelt a munkaügyi nyilvántartásban. A pályakezdő munkanélküliek részaránya ezen belül 16 százalék volt, amely összesen 8.920 főt jelent.

Ha valaki mégis eljut a munkanélküliség állapotába, és szakképzettség híján nem tudnak munkát találni neki a Munkaügyi Központban, akkor közmunkát ajánlanak fel. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hány embert tudnak így foglalkoztatni?

- A Start kistérségi munkaprogramban, az önkormányzati közfoglalkoztatási program és az állami vállalatoknál beindított közfoglalkoztatási program  33 ezer embert foglalkoztat év végéig, mintegy 20 milliárd forintból. 132 milliárd forint áll rendelkezésre  a költségvetésben, mintegy 215 ezer embert tudtak ezáltal bevonni a közfoglalkoztatásba, ebből mint említettem, 33 ezer a mi megyénkben dolgozik.


MCOnet-KT

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online