Nyíregyháza vezető hírek

Időszerű megegyezni az almaárakban

Időszerű megegyezni az almaárakban

Egyelőre nincs küzdelem az almatermelés terén, ezért ideje lenne összefogniuk a gazdáknak – akik nemsokára megkezdik a gyümölcs betakarítását.

Érik már az alma, s lassan elkezdik a betakarítást a gazdák – elsősorban azok, akiknek kertjeit nem tépázta meg a szélsőséges időjárás. Az ágazatban a becslések szerint idén Magyarországon és a világon is közepes almahozam várható, különösen, mert nem kiszámítható az időjárás – adta hírül a szon.hu.

A jó minőséget képviselő étkezési almából várhatóan elég lesz, hazánkban nem kell almahiánytól tartani. A léalma esetében a tavalyinál némileg magasabb árral indulnak a felvásárlótelepek, ami jó hír. Valószínűleg jobb értékesítésre lehet számítani a szezonban – mondta el Rácz Imre, a megyei agrárkamara első embere.

A sűrítménygyártó üzemek vezetői szintén úgy vélik, ebben az évben nem kell gazdatüntetésre készülni – a beszállítás akadálymentesnek ígérkezik.

A nagyüzem viszont még nem indult el, a kertekben még nincs nagy mennyiségű érés. Az üzemek egyelőre szakaszosan működnek – írta meg a szon.hu.

Rácz Imre ugyanakkor megjegyezte: tart attól, hogy kevés az olyan beszállítói szerződés, amelyet a jelenlegi, gazdáknak kedvező árak mellett kötöttek meg. Lehetséges, hogy többségében most is a korábbi, alacsonyabb árra szól a megállapodás, vagy csupán 1 évre szerződtek a gazdákkal. Az üzemek vezetőitől erre nem kapott választ, üzleti titokra hivatkozva – adta hírül a szon.hu.

Rácz Imre azt javasolja a termelőknek, hogy amíg nem szerződtek, beszállítás előtt igyekezzenek hosszú távra érvényesíteni az árelőnyt.

A szakember egyébként a gazdák szakmai szervezetének vezetőjeként szorgalmazni fogja, hogy a Vidékfejlesztési program új jogcímén a kárenyhítési rendszerhez be legyen vezetve jövedelemstabilizálási támogatás, a piaci nehézségek ellensúlyozására.

B.A.

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online