Nyíregyháza vezető hírek

Örülnek meg nem is a tejtermelők

Örülnek meg nem is a tejtermelők

Bár a tej ára stabil, a nyers tejé jelenleg nem képes fedezni az egyre növekvő költségeket – a feszültségeket jó volna mielőbb rendezni a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Nehéz helyzettel küzdenek Szabolcs megyében a tejtermelők. Míg a tej ára ugyanis stabil, a nyers tejé nem fedezi az emelkedő költségeket. Mint azt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hanmgsúlyozta, igen fontos rendezi a feszültségeket, melyek az elmúlt időszakban keletkeztek a költségnövekedésből adódóan – írta a szon.hu.

A szervezet közleményében beszámol arról, hogy a tejtermelők panaszkodnak az erősödő inflációra, az inputköltségek drasztikus növekedésére, mely komoly kihívást jelent számukra. Növekedtek a munkaerőköltségek és a fizetések is, amely állandó problémának számít. A munkaadók nehezen tudják megtartani a munkaerőt, ha nem emelnek, s itt a magasabb jövedelműekről is szó van – tudatta a szon.hu.


Sújtja a tejtermelőket az ipari energiaár- és egyéb költségnövekedés is,miközben a hatékonyság, termelékenység és az automatizálás nem gyorsítható jobban az eddiginél. Már most többe került felnevelni a fejhető üszőket, mint korábban, s ehhez hozzájárul, hogy a szélsőséges időjárás miatt problémás a silókukorica és a lucernaszenázs készítése – írta meg a szon.hu.

Hiányzik a lojális munkaerő is a közlemény szerint. Az állatgondozás nem egyszerű munka, s kevés olyan ember akad, aki ezt vállalja, hétvégén is.

Az üzemi termelők helyzete a jelek szerint 2018 és 2019 folyamán csak romlott, pedig hosszútávon szeretnék kiszolgálni a feldolgozókat és a lakosságot. A közlemény kiemeli: a napjainkra fenntarthatatlan nyerstej-árakat a növekvő költségekhez szükséges igazítani – tudatta a szon.hu.

B.A.

 

 

 

 

 

 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online