Nyíregyháza vezető hírek

Újraindulhat a Nyírvidéki Kisvasút?

Újraindulhat a Nyírvidéki Kisvasút?

Tíz esztendeje nem jár már a Nyírvidéki Kisvasút, melyet ötven évig nem fejlesztettek, s 2009-ben bezártak. Most talán van esély az újraindítására.

Miután 50 éve nem újítottak rajta, 2009-ben bezárták a Nyírvidéki Kisvasutat. A hivatalos megfogalmazásban az áll, hogy a forgalom ideiglenesen szünetel,  de 2018-ig évente több alkalommal is indult vonat a Balsa és Dombrád közötti szakaszon, pályafenntartás céljából – írta meg a szon.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint, mely 2019. augusztus elsején jelent meg, az előttünk álló 3 esztendőben 12,6 milliárd forintot különítenek el arra, hogy 18 kisvasút pályáját, járműveit felújítsák. Köztük van a Nyíregyháza és Sóstó közötti útszakasz felújításának tervezése is.


Az állagmegóvás tehát nem volt értelmetlen – 2020-ban pedig akár el is kezdődhet a kisvasút felújítása – tudatta a szon.hu.

Mint azt a MÁV kommunikációs igazgatóságán elmondták, az állomások területén már elvégezték a gyomirtást, s a mozdonyt is éppen karbantartják, tavasszal elindulhat.

Az elmúlt 10 esztendőben többször felmerült, hogy újra kellene indítani a forgalmat, a kampányokban is meg-megjelent a kisvasút problémája. A vasúti kocsikból, a nyitottakat kivéve, maradt Nyíregyházán, ezért azok használhatóak lesznek – sokat elszállítottak a Dunántúlra.

A kormány 2019 júliusi határozatában döntött arról, hogy egyes turisztikai célú, keskeny nyomközű kisvasutakat fejlesztenek, köztük a Nyíregyháza-Sóstó vonalat. Ennek megfelelően a MÁV hozzáfogott a tervezési közbeszerzési eljárás előkészítéséhez, s a tervek szerint 2020 első felében indul az eljárás, mely keretében elkészítik az engedélyezési és kivitelezési tervet – írta a szon.hu a vasúttársaság közlése alapján.

B.A.

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online