Nyíregyháza vezető hírek

Vállízületi protézisműtét: először végezték Nyíregyházán

Vállízületi protézisműtét: először végezték Nyíregyházán

Első ízben végeztek vállízületi protézisoperációt a Szabolcs megyei székhelyen, a Jósa András Oktatókórházban.

Az orvosok mellett a média képviselői is részt vehettek azon az operáción, amelyet első alkalommal hajtottak végre Nyíregyházán: korábban vállízületi protézisműtét még nem zajlott az országban – adta hírül a szon.hu.

A beavatkozás minden apró részletét ellenőrizte dr. Urbán Ferenc, a Kenézy Gyula kórház osztályvezető főorvosa, aki a módszer ismert specialistája.

Ezt az eljárást degeneratív, azaz kopásos ízületi betegségek, illetve sérüléseket, baleseteket követő állapotok ellátására alkalmazzák. A protézis beültetésével nagymértékben javul a váll mozgásfunkciója – írta meg a szon.hu.


Hazánkban ez az eljárás kevésbé ismert. Dr. Urbán Ferenc hangsúlyozta: jó volna, ha több intézmény is vállalkozna rá a nyíregyházi kórházat követően.

Első ízben egy 75 éves, idős hölgyet műtöttek, akinek eltört a vállízülete, s fájdalmai miatt nagymértékben csökkent vállának mozgathatósága. Az operációval a fájdalmait mérsékelik és mozgathatóbbá teszik a vállat is, teljes gyógyuláshoz azonban még rehabilitációra is szüksége van – mondta el dr. Sztányi István, a Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának vezető főorvosa. Ő vállalta a módszer elsajátítását.

Az osztályon havi 1-2 ilyen műtétet tudnak majd elvégezni a Jósa András Oktatókórházban – adta hírül a szon.hu.

Fotó: Pusztai

B.A.

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online