Oktatás

Hogy használjuk a nyelvvizsga gyakorló feladatokat?

Hogy használjuk a nyelvvizsga gyakorló feladatokat?

Az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk nyelvvizsgára való felkészülésnél, hogy megismerkedünk a gyakorló feladatokkal, és szorgalmasan, minél többször átvesszük őket.

A cél a használható nyelvismeret

A mai nyelvvizsgák arra törekednek, hogy a való életre készítsenek fel, és reális szituációkba helyezzék a vizsgázókat. Így nem úgy fejezzük be a nyelvtanulást, hogy tiszteletre méltó lexikális tudással rendelkezünk, és név szerint ismerjük a nyelvtani szabályokat, hanem napi szinten használhatóak lesznek az ismereteink.

Tudunk majd például beszélgetni egy külföldi iskolába bekerülve, és nem rettenünk meg egy idegen nyelvű munkahelyi Skype beszélgetéstől.

Kellemetlen utóhatása volt az elmúlt évizedek kissé elavult iskolai nyelvtanulásának, hogy 4-6 évnyi ‘fejtágítás’ után is ijesztő megmérettetésnek tűnt egy hétköznapi beszélgetés. Ma már a beszédre és az írás-olvasásra ugyanakkora súlyt fektetnek a nyelviskolák.

Nem véletlen, hogy ma már több vizsgánál használhatunk szótárat is, hiszen nem csak a szavak bemagolása jelenti a nyelv ismeretét. No és ha kéznél van egy okostelefon, a valós életben amúgyis kisegíthetjük magunkat, ha csak egy-egy szó a probléma.

A cél a használható nyelvismeret

Fontos, hogy aszerint válasszunk vizsgaközpontot, hogy mi a célunk: ha például egy célországba szeretnénk kijutni tanulni vagy dolgozni, tájékozódnunk kell, hogy ott milyen vizsgát fogadnak el.

Ha viszont közhivatalban dolgozunk és magasabb fizetést várunk a plusz nyelvtudástól, nem feltétlenül kell nemzetközi papírt szereznünk. Sőt, van olyan vizsga, amit külföldön elismernek, ám itthon nem, így még külön honosíttatnunk kell majd.

Továbbá olyan vizsgaközpontot érdemes választani, amely sok segítséget ad, és még abban is eligazít, mit várnak, mire érdemes odafigyelni a megmérettetésnél.


Minden feladattípusra gyakoroljunk

Nemcsak a tankönyvünk és a szótárunk anyagával érdemes tehát ismerkedni, a vizsga feladatait is érdemes előre ismerni. Így az ‘éles’ tudásfelmérésre is hatékonyan készülünk fel, és mivel maga a vizsga közelít a mindennapi életbeli nyelvhasználathoz, valós tudást szerzünk.

A nyelvközpontok igyekeznek megkönnyíteni hallgatóik dolgát, épp ezért nem titkolják el a tesztkérdéseket. Ajánlott annál az iskolánál tájékozódnunk, amelyikben papírt szeretnénk szerezni. Minden központnak más és más a specialitása, eltérhetnek a feladattípusok is.

Például elérhetőek és nagyon népszerűek az angol középfokú nyelvvizsga feladatok az Euroexam Nyelvvizsga Központban.

Nagy izgalommal várt feladat szokott lenni a szóbeli. Hiszen az írásbelin csak összeszedi az ember valahogy az ‘emlékeit’ a rendelkezésre álló időben, de a szóbelin egy ‘lefagyás’, rövidzárlat felboríthatja a terveinket.

Szerencsére erre is alaposan fel lehet készülni. A gyakorló feladatok tartalmaznak hasznos nyelvi mintákat, fordulatokat. Ha gondosan megismerkedünk ezekkel, és van lehetőségünk gyakorolni a beszédet, magabiztosan megyünk át ezen a fordulón is.

 

 

Jogpontok

Ász Hírportál

Kína Hírek

Partnereink

MTI hírek

 

Sóstó online

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye online