A szakképzett munkaerő esetében még sok a teendő

Az elvándorolt fiatalok visszacsalogatását is tervezik azok a szakemberek, akik részt vettek a Top 100 elnevezésű rendezvényen Nyíregyházán.

Segíthetné a fiatalok visszatérését Nyíregyházára és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a cégekkel együtt kidolgozott ösztöndíj is – többek között erről volt szó azon az összejövetelen, melyet ebben az évben is megrendezett a Szabolcs megyei hírlap, együttműködve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. A Top 100 eseményen Gazdasági díjat is átadtak, melyet Háda György, a Háda Kft. tulajdonosa vehetett át – írta meg a szon.hu.

A Hotel Koronában összegyűlt vendégek tartalmas előadásokat hallgathattak végig.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte: egy teleülésnek, régiónak akkor van módja előrelépni, ha a közigazgatás, az üzleti szféra és a politika ugyanabba az irányba húz. Példaként felhozta a Debrecennel kötött együttműködést – ez több területet is megcéloz, többek között a 4-es főút 2x2 sávossá tételét. Úgy véli, a város 2010 óta új fejlődési pályán van – tudatta a szon.hu.

A városatya hangsúlyozta, hogy Nyíregyháza továbbra is segíti az ott megtelepedett befektetőket és multinacionális vállalatokat.

A polgármester szerint állandóan bővülnek a nyíregyházi nagy cégek, ami arra utal, hogy hosszútávra terveznek. Azonban a szakképzett munkaerő esetében még sok teendő akad. Kiemelte: ő lát még tartalékot azokban, akik elmentek Nyíregyházáról az ország egyéb részeire, tanulni vagy dolgozni – lát lehetőséget abban, hogy őket visszacsalogassák a városba. Kidolgozták tehát a Nyíregyháza hazavár programot, melynek értelmében nagyobb cégekkel fognának össze újfajta ösztöndíjrendszer kialakításában. De a város új munkásszállókat is építene – adta hírül a szon.hu.

A Modern városok program keretében - 25 milliárd forintos beruházással – az elmúlt években lényeges fejlődésen ment keresztül a megyeszékhely.

Fotó: wikipedia

B.A.