Behozza a lemaradást Szabolcsban a gabona?

A hagyományosnak nem mondható időjárás miatt nem fejlődtek megfelelően a gabonafélék Szabolcs megyében, ám a lemaradás még behozható a szakemberek szerint.

Nem fejlődtek rendesen a gabonafélék a szokatlan időjárási viszonyok miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ám Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke még bizakodó – írta meg a szon.hu.

Noha 2019 május végére bőven esett eső is, a hónap elején még vízhiányos időszakról lehetett beszélni. Mint Rácz Imre jelezte, 2018 márciusa óta csak 3 hónapban érték el az adott hónapra jellemző csapadékátlagot.

Mint mondta, a repce kezdi jobban érezni magát, a kezdeti talaj-előkészítési nehézségek és gyenge kelés után. Vegyes állapotúnak mondhatók a kalászosok, eltérő a növények fejlettsége, attól függően, milyen a talaj minősége, s mekkora az eddig lehullott eső mennyiség – tudta meg a szon.hu.

Mostanra érkeztek esők - de eddig nem segítették a gabonaféléket

Mostanra érkeztek esők - de eddig nem segítették a gabonaféléket

A szélsőséges és esőben nem túlzottan bővelkedő időjárás miatt kevésbé tudtak jól fejlődni a gabonafélék Szabolcs megyében, az optimális fejlődés ezért kérdéses, sőt, mindez a kijuttatott fejtrágya felvételénél is gondot jelenthet.

A teendők készültségi foka meghaladta a 90 százalékot, s felgyorsult a gyomirtás üteme is. Sok helyen még látni lehet a növények vetési sorait, a bokrosodás és a szárba szökés mértéke sem ideális egyelőre – vélekedett az elnök, aki szerint a kalászosok elmaradtak a növekedésben.

A május közepére megérkező csapadék azért hozott javulást, s helyenként a 80 millimétert is elérte, ami igen biztató – írta a szon.hu.

A több hullámban beköszöntő eső ugyanakkor azt is elérte, hogy ne legyen mindenütt alkalmas a talaj felső rétege gépi munkákra.

Befejeződött a tavaszi kalászosok vetése, így a hibrid kukoricáé, a borsóé, a cukorrépáé.

A gazdák most főként a kukoricára és a napraforgóra fókuszálnak, utóbbinak 99 százaléka van a földben, míg a kukoricát 100 százalékban elvetették. Félidőben jár a szója vetése, a krumplié a végéhez közelít, de a dinnye és a dohány palántázása még hátravan – tudatta a szon.hu.

Az enyhe tél nehezítheti a növények védelmét, s valójában Szabolcs megye minden tájegységéről elmondható, hogy az átlagostól gyengébb a növények állapota, fejlettsége. Lemaradás tapasztalható a vetési- és egyéb tavaszi munkákkal kapcsolatban, de ez behozható. Sokat javíthat a vegetáción a lehullott csapadék és a megfelelő hőmérséklet is – írta meg a szon.hu.

B.A.