Lesz még fagy Szabolcs megyében – óvni kell a növényeket

Bár a tavasz már a küszöbön áll, érdemes felkészülni fagyokra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – az érzékeny növényeket, köztük a gyümölcsfákat fontos óvni a lehűléskor.

Noha már készülődik a tavasz, lehűlést is jeleznek előre a meteorológusok – érdemes tehát óvatosnak lenni és odafigyelni a korai virágzású csonthéjas gyümölcsökre és egyéb érzékeny kultúrákra – írta a szon.hu.

Március második hetében esett eső, de átlagos mennyiségben, s nagyobb volt a hőmérséklet az átlagosnál. A hónap és az év legmagasabb hőmérséklete volt 12-én, több mint 20 fokkal.

Tavaszodik, de nem árt vigyázni a fagyokkal

Tavaszodik, de nem árt vigyázni a fagyokkal

Március eddig napjain többségében melegebb van 10 foknál, éjszakánként enyhe fagy tapasztalható. Az időszaki középhőmérséklet 6-8 fok közötti Szabolcs megyében, ez 3-4 fokos pozitív anomáliának felel meg – tudatta a szon.hu.

Az esőmentes időjárás több napon át kedvezett a mezőgazdasági munkáknak, amelyek most ismét kezdetüket veszik – a friss előrejelzések szerint a csapadékhajlam mérséklődik a közeljövőben, s egyre inkább a tavaszias idő veszi át a szerepet.

A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy hosszabb ideje előrejelzik a lehűlést is – amely az éjszakai fagyok erősödését jelenti. A csonthéjas gyümölcsök korán virágoznak, s egyéb érzékeny kultúrákat is érinthet a probléma, ezért a fagy lehetőségére érdemes felkészülni s ezáltal csökkenteni az esetleges károkat – adta hírül a szon.hu.

B.A.