Már a levegőből is küzdenek a parlagfű ellen

Légi járművekkel segítik a polgárőrök a parlagfű elleni védekezést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A civil szervezetek aktív szerepet vállalnak a küzdelemben.

A polgárőrség speciális válfaja segít a parlagfű elleni védekezésben – légi járművekkel közlekedve. Helyismeretük lényeges, ha a parlagfűvel fertőzött területek felderítése a cél, ahogyan minden a civil szervezetnek megvan ez az előnye.

Évek óta vállal aktív szerepet a parlagfűmentesítésben az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az Agrárminisztérium stratégiai partnereként. Ennek egyik része a 2015-ben indult program, a „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” – tudatta a szon.hu.


Az egyesületek a parlagfűmentesítési programokat pályázati forrásokból valósíthatják meg, s a pénzből környezetvédelmi kampányokat is indíthatnak, melyek célja a szemléletformálás.

A légi felderítés speciális területnek számít, mely azonban igen sokat segíthet. A közelmúltban a nyíregyházi repülőtéren beszámoltak a védekezés eredményeiről, s a polgárőrség légi szolgálatát is bemutatták az agrárminisztériumnak, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak, a rendőrségnek és a katasztrófavédelemnek – adta hírül a szon.hu.

Fuksa Ágnes, az OPSZ környezetvédelmi alelnöke a „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” program részleteiről beszélt, míg Kovács Dániel a Nyíregyházi Légi Felderítő Polgárőr Egyesület elnöke a légi felderítés tapasztalatait osztotta meg az egybegyűltekkel.

A légi felderítés során egyébként a polgárőrök észreveszik a parlagfüves területeket, s fel tudják hívni azok tulajdonosainak a figyelmét a gyommentesítésre – írta meg a szon.hu.

Fotó: KM

B.A.