Megújult iskolák fogadják az új tanévben a gyerekeket

Több iskola is megszépül és korszerűbb lesz az évkezdetre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A nagyrészben pályázati pénzből végrehajtott felújítások miatt számos intézmény szinte új környezettel várja szeptemberben a tanulókat.

Jelentős részben pályázati forrásból valósítják meg az iskolák a felújítást Szabolcs megyében. A Nyíregyházi Tankerületi Központhoz tartozó 44 oktatási intézményben, valamint 14 tagintézményben azonban a fejlesztésekre tankerületi költségvetésből is jut pénz – adta hírül a szon.hu.

A központ emellett 4 nyíregyházi és 6 vidéki iskolát újíttat fel, 412 millió forintból – a napkori iskola 640 milliót kapott, infrastruktúrára és hátránykompenzációra.

2018 nyarán tehát, míg a diákok nincsenek az intézményben, megújulnak kívül-belül az iskolák, bővítéseket visznek véghez.


A Zrínyi Ilona Gimnázium is felújítás alatt áll

A Zrínyi Ilona Gimnázium is felújítás alatt áll

A Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán jelenleg kosárlabdapálya épül, folytatják a térburkolatot, megújul a „katlan” sportpálya. Belül az iskolában tisztasági meszelést végeznek, mosdók, öltözőhelyiségek újulnak meg, valamint karbantartási teendők zajlanak. A szerelvényezéseket, burkolási munkákat nemsokára befejezik és megoldódik a belső udvar csapadékelvezetési problémája is – írta meg a szon.hu.

A Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban a teljes fűtésrendszert felújítják, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból támogatta a beruházást az önkormányzat. A pályázati csomagon belül viszont összesen 7 nyíregyházi oktatási intézmény fűtésrendszerének és szigetelésének korszerűsítésére kerül sor.

A gimnáziumban minden nyílászárót kicseréltek, amely kültéri levegővel érintkezik, az iskola külső felületét szigetelték és szépen befestették a homlokzatot is – tudatta a szon.hu.

A mátészalkai Kálvin János Református Általános Iskola kinőtte a jelenlegi épületét, mivel 450 diák tanul az intézményben – 2018 szeptemberére az iskolát csoportszobákkal, emeleti zsibongóval, vizesblokkokkal és tantestületi szobával is bővítik, valamint az étkezőt, irodákat és a főzőkonyhát is felújítják a pályázati támogatásból.

A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI már túl van több fejlesztésen és rekonstrukción, de most is dolgoznak az intézményben. A 850 fősre bővülő iskolában elvégzik a tisztasági festést, új bútorokat szereznek be, az A-épületen lapostető felújításra is sor kerül.

Röplabdapálya épül a hátsó udvarrészen, a tornatermet pedig 60 millió forintból újítják fel légtechnikai szempontból. A B-épületben teljes fűtéskorszerűsítést végeznek – adta hírül a szon.hu.

Fotó: Pusztai Sándor

B.A.