Megúszta Szabolcs megye a sárgaságot?

Csak kismértékben haladta meg az elmúlt évit a szőlő aranyszínű sárgaság terjedési területet Nyíregyháza, Debrecen és Miskolc térségében.

Ebben az évben is zajlik a folyamatos felderítés: milyen mértékben van jelen az ún. szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) a megye területein. A munka a Nébih szakmai irányításával zajlik, s az illetékes megyei kormányhivatalok végzik – tudatta a szon.hu.

Az eddigi tapasztalatok szerint a betegség elterjedési területe nem sokkal haladja meg a múlt évit – a vizsgálatok nem találtak új fertőzési gócot.


Kismértékben haladta meg a tavalyit a sárgaság betegség terjedése

Kismértékben haladta meg a tavalyit a sárgaság betegség terjedése

A tavalyi esztendőben a Nébih referencialaboratóriuma számos borvidéken azonosította a betegséget, most azonban a Dunától keletre fekvő szőlőknél nem, míg a vadon élő gazdanövényéből mutatták ki a kórokozót, mégpedig az egri, a mátrai és a bükki borvidéken. Óvatosságra intik a gazdákat, de előnyös hír, hogy idén a betegség terjedése megállt, új területeken nem találkoztak vele – írta meg a szon.hu.

2017-ben már jóval intenzívebben zajlott a Flavescence dorée-fertőzésnek és legfőbb terjesztőjének, az amerikai szőlőkabócának a keresése. A karanténbetegség akár 50 százalékkal is képes mérsékelni a szőlőtőkék terméshozamát. A felmérésben nemcsak a megyei kormányhivatalok szakértői vettek részt, hanem külső szakemberek is – adta hírül a szon.hu.

Ahhoz, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget kimutassák a szőlőből laboratóriumi körülmények között, a késő nyár és a kora ősz időszaka a legalkalmasabb – ekkor a legnagyobb ugyanis a kórokozó koncentrációja a levelekben.

A Nébih felhívta a figyelmet, hogy a szőlő- és bortermelőknek tudatosan és aktívan kell közreműködniük, figyelniük a tüneteket és védekezni a kabócák ellen – az elhanyagolt szőlőültetvényeket pedig fel kell számolni – írta a szon.hu.

B.A.