Sok a cserbenhagyás Szabolcs-Szatmár-Beregben

Egyre több olyan ügy kerül a bíróságra Szabolcs megyében, amelyben elmulasztott segítséget nyújtani valaki vagy cserbenhagyta az általa okozott baleset sérültjét.

Jogos a kérdés, mikor várható el joggal valakitől, hogy nyújtson segítséget egy sérültnek és mikor nem? 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyre több a cserbenhagyás vagy segítség elmulasztása miatt bekövetkezett haláleset és az ebből következő bírósági tárgyalások.

Sajnos, megszaporodott azon ügyeknek a száma, ahol az ügyészség vádat emelt és ítéletet hozott, mert aki segíthetett volna a sérültön, nem állt meg vagy nem nyújtott tőle elvárható segítséget – adta hírül a szon.hu.

Sajnos, sokan mulasztják el a segítségnyújtást Szabolcs megyében

Sajnos, sokan mulasztják el a segítségnyújtást Szabolcs megyében

Az egyik esetben például a vádlottnak egy éve volt jogosítványa, amikor éjszaka észrevett egy úttesten fekvő férfit – ám kikerülte őt, és telefonja meghibásodása miatt nem értesítette a rendőrséget, hanem bement a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságra bejelentést tenni. Addigra azonban egy szabályosan közlekedő kocsi már áthajtott a férfin, mert nem vette észre a sötétben. A férfi meghalt.

Annak, akinek ez élete, testi épsége közvetlenül veszélyben van, segítséget kell nyújtani, ez kötelességünk.

2017-ben cserbenhagyás és segítségnyújtás elmulasztásának vétsége, valamint bűntette miatt 10 ügy zárult le jogerősen a Nyíregyházi Járásbíróságon. A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elmondta, hogy a büntetések többsége pénzbüntetést jelentett, súlyosabb esetekben azonban előfordulhat olyan is, hogy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki az illetőre, vagy eltiltották a járművezetéstől – írta meg a szon.hu.

Természetesen, ha valaki maga is sérült egy balesetben, vagy a segítségnyújtással saját életét veszélyeztetné, nem várható el a segítségnyújtás. A bíróság ugyanakkor figyelembe vesz azt is, hogy egy jó fizikai állapotban levő embertől vagy egy idős, nehezen mozgótól mi várható el a segítségnyújtás terén – adta hírül a szon.hu.

B.A.