Szabolcs megye: sokasodnak a nyíregyháziak

Egyre többen laknak Nyíregyházán – a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a városban 2019-ben 982 nyíregyházi kisbaba látta meg a napvilágot, a születések száma állandóan nő.

Több lakója van a szabolcsi megyeszékhelynek, mint azelőtt. Összesen 3752 gyermek született, s 982 nyíregyházi az anyakönyvezettek közül – írta meg a szon.hu.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza polgármestere szerint a születések száma egyre nő a városban: egy éve 3501-en jöttek a világra a megyeszékhelyen, s közülük 896 baba volt valóban idevalósi.

Az elhunytak száma is csökkenést mutat, a szabolcsi megyeszékhely fenntartásában levő temetőkben 2019-ben 1266 temetés volt, 3,2 százalékkal kevesebb, mint az előző esztendőkben. Egyre többen kérnek egyébként hamvasztást – tudatta a szon.hu.

Életkoruk tekintetében az elhunytak többsége 71 és 80, valamint a 81 és 90 év közötti, 54 százalék – 89-szer búcsúztattak 90 év felettieket, de sajnos 8 olyan gyermek is akadt, aki a 10 éves kort sem érte meg.

Nyíregyháza lakossága évek óta 120 ezer körüli, így egyike azon megyei jogú városoknak, ahol a népesség nem csökken – mi több, a ’80-as évek adataihoz képest néhány ezerrel emelkedett is – adta hírül a szon.hu.

A házasságkötések száma nagymértékben nőtt, s ez a megyeszékhelyre is igaz. Az elmúlt évtizedben 500 és 550 között mozgott az esküvők mennyisége, most pedig 682-en mondták ki az igent, 150-el többen házasodtak, mint tavaly. S ezek nemcsak az országos és helyi családtámogatási formáknak köszönhetők – Nyíregyháza is igyekszik a fiatalok lakáshoz jutását támogatni, illetve modernizáltak több bölcsődét és óvodát – tudatta a szon.hu.

Fotó: Facebook

B.A.