Szabolcsban egyre kevesebb a jó szakember

Egyre komolyabb a munkaerőhiány a vendéglátóiparban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – az éttermeknek és szálláshelyeknek úgy kell „halászni” jó szakembert, ha szükségünk van új dolgozóra.

Hetekbe, vagy akár hónapokba is telhet jó szakembert találni egy pozícióra a vendéglátóiparban Szabolcs megyében, annak ellenére, hogy a keresésben a munkaügyi központ is részt vesz. A foglalkoztatók tapasztalatai szerint azonban ha egy szakácsnak nincs munkája, akkor az vagy nem képes, vagy nem akar dolgozni. Minderről egy belvárosi étterem inkognitóban maradó vezetője beszélt a szon.hu-nak.

Elmondta, hogy egyes jelentkezőknél már az állásinterjún akadnak kétségeik, de adnak esélyt, csakhogy legtöbbször az első próbanapon kiderül, hogy a legegyszerűbb ételek elkészítése is gondot okoz. A másik probléma a bér, mivel nem minden étterem képes kitermelni a jelentkezők által elvárt 1700-1800 forintos órabért.

Nehezen találni jó szakembereket a vendéglátásban Szabolcs megyében

Nehezen találni jó szakembereket a vendéglátásban Szabolcs megyében

Sajnos Kelet-Magyarországon a munkaadók jó része nem tudja kifizetni az ezzel az órabérrel elérhető végösszeget, ezért alkudozni kell.

Jelenleg az a helyzet, hogy az éttermek megpróbálják egymástól elszipkázni a jó munkaerőt – írta meg a szon.hu.

A külföldi munka sokak számára csábító, ugyanakkor nem mindenki tud megküzdeni a honvággyal és inkább hazatelepül – árulta el az étterem vezetője a lapnak.

Egy másik vendéglátós arról beszélt, hogy sok pályakezdő ábrándul ki a szakmából csak azért, mert amikor először mély vízbe dobják, ráébred, hogy itt dolgozni is kell – a szakoktatóként is dolgozó férfi szerint egy 20 tagú osztályból jó, ha öten a szakmában maradnak.

A vendéglátósok egyébként túlzásnak tartják azt a szóbeszédet, hogy a Balatonnál 600 ezer forintos havi fizetést is zsebre lehet tenni – ezt valószínűleg csak egy profi séf kapja meg, ha megkapja, egy menő étteremben – írta meg a szon.hu.

B.A.