Tavaszi fagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Reggelente több ponton is fagyponthoz közelített a hőmérséklet Szabolcs megyében a napokban. A gyümölcsfák virágzásának ez nem tesz jót – a megyei falugazdászok és szaktanácsadók segítik a gazdákat, ha bármi kérdésük van.

Több napon át fagyponthoz közelített a hőmérő higanyszála Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében április végén. Ebben az időszakban a fagy cseppet sem tesz jót a gyümölcsfavirágzásnak.

Eperjeskén a csonthájas és az almafák is elfagytak a virágzás alatt egy gazdánál, aki beszámolt arról: a Kisvárda-Csenger vonalon kifejezetten csípős hajnalokon vannak túl, a mínuszok ezután a Nyíregyháza-Rakamaz térséget érintették. Vagyis mellette sok gazdatársnak van oka most aggódni – írta meg a szon.hu. Nagyvarsány környékén egy másik gazdának a gyümölcsfái négy méter magasságban fagytak le.

Bori Vilmos, a Vásárosnaményi Gazdakör elnöke maga is így járt, s mint mondta: igen sok gazdatársa hívta fel hasonló problémával, Kisvárdáról és Baktalórántházáról is – tudatta a szon.hu.

Bori Vilmos véleménye szerint két dolgot tehetnek. Aki fizet a kárenyhítési alapba, de még nem adta be a területalapú támogatási igényt, az azzal együtt beadhatja a kárbejelentését is. Ám annak sem kell félnie, aki a területalapú támogatási igényt már beadta, mivel május 15-ig bejelenthetik a jelenlegi kárt.

A megyei falugazdászok és szaktanácsadók mindenkinek szívesen segítenek, aki kérdéssel fordul hozzájuk – mondta el a gazdakör elnöke a szon.hu-nak. Az üzleti biztosítással rendelkezők is keressék fel biztosítójukat.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke azt is hangsúlyozta, hogy a kár mértékét pontosan csak május végén lehet majd meghatározni.

Mint mondta, lehet attól még jó termése egy gazdának, hogy jelenleg elfagyott a fák virágainak egy kisebb része. A korábbi heti mínuszok miatt rendellenes terméskötődés hatásai szintén 1 hónap múlva érezteti hatását, ezért vészharangot korai kongatni. A virágkár mértéke gyümölcsfajonként, fajtánként, mikrokörzetenként és ültetvényen belül is lehet más és más - írta meg a szon.hu.

B.A.