Ismerjük meg a dugattyús kompresszort!

Túlzás lenne azt állítani, hogy a dugattyús kompresszor a legelterjedtebb és legkeresettebb szerkezet a barkácsolók körében, viszont egyre többen fedezik fel, milyen sokrétűen használható gépről van szó. A korábbi évtizedekben olykor jelentős összegeket kellett kicsengetnünk, ha kompresszorra volt szükségünk, így ezek a gépek nem terjedtek el a barkácsolók körében. Ma viszont sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk, így kihasználhatjuk a bennük rejlő lehetőséget akár hobbicélú felhasználás esetén is.

A dugattyús kompresszorok felhasználási lehetőségei igen szélesek, gyakorlatilag bármilyen célra alkalmazhatjuk őket, ha sűrített levegőre van szükségünk. Az olcsó és középkategóriás készülékekre „optimalizált” minőség jellemző, ami megfelelő ár-érték arányt jelent a valóságban. A korábbi évtizedekben a gyártók célja elsősorban olyan készülékek gyártása volt, amelyek elnyűhetetlenek és képesek generációkat kiszolgálni akár javítások és karbantartás nélkül.

 

Ma már ez kevésbé cél, sokkal inkább a megfizethető készülékek előállítása vált üzleti modellé a gyártók körében. Ipari felhasználás esetén természetesen ez a minőségtervezés nem lenne elfogadható, de az otthoni barkácscélokra tervezett készülékek esetében nem kell minőségi problémáktól tartani, ha megbízható gyártók termékei közé választunk.

 

Alapvetően különbséget kell tennünk az ipari és az otthoni barkácscélú felhasználásra gyártott dugattyús kompresszorok között - hívja fel a figyelmet a btkkft.hu munkatársa. Habár minden egyes dugattyús kompresszor hasonló szerkezeti felépítéssel rendelkezik, a méretbeli, illetve kapacitásbeli különbségek alapjaiban meghatározzák egy-egy készülék rendeltetését. Érdemes tehát kicsit elmélyedni a technikai tulajdonságok között, hiszen ezek ismerete nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a számunkra tökéletes választást hozzuk meg, amikor kompresszort vásárlunk. Az első és legfontosabb kérdés, hogy dugattyús kompresszorra vagy inkább úgynevezett csavarkompresszorra van szükségünk.

 

Habár a szerkezeti felépítésük különböző, a két típus használata csupán néhány tekintetben tér el. A dugattyús kompresszor kapcsán a villamos hálózat nélküli működtetés lehetőségét mindenképpen érdemes kiemelni, hiszen ennek a tulajdonságnak néhány esetben komoly szerepe lehet. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egyes dugattyús kompresszorok képesek vegytisztaságú sűrített levegő előállítására.

 

Ez természetesen csak azoknál a készülékeknél lehetséges, ahol a súrlódásból adódó hőtermelést olajréteg helyett más módon igyekeznek csökkenteni. A gyakorlatban ez teflon bevonatot jelent, ami a kozmetikai ipar és az egészségügyhöz köthető területeken jut elsődleges szerephez. Habár a teflon bevonattal rendelkező dugattyúk és hengerek hőtermelése magasabb az olajos társaiknál, emiatt azonban a legritkább esetben kell aggódni. Mivel ezeken a területeken a kompresszorok igénybevétele kifejezetten alacsony, így a hőtermelődés gyakorlatilag soha nem okoz gondot.

 

Ha dugattyús kompresszor vásárlását tervezzük, érdemes szem előtt tartani a kereskedők és a szakmabeliek legfontosabb tanácsát: kerüljük el azokat az olcsó készülékeket, amelyek nem rendelkeznek ismert gyártóval. Az úgynevezett no-name kompresszorok nem rendelkeznek márkaszervizzel és természetesen a gyártói garancia is irreális elvárás velük szemben. Helyettük válasszuk a megbízható gyártók kisebb kapacitással rendelkező alsóbb árkategóriás termékeit!