Melyek Magyarország legdrágább utcái?

A hazai ingatlanpiac nagyon változatos, erősen szórtak a lakásárak. A legkapósabbak és a legdrágábbak egyértelműen a budapesti ingatlanok. A vidéki élvonalban a Balaton környéke van.

Igaz, a legújabb trendek szerint egyre jobban keresettek a kistelepüléseken is az ingatlanok, azaz minden régióban és településen pörög a lakáspiac. Nagyban köszönhető ez a lakáshiteleknek és az állam által biztosított lehetőségeknek.

 

A vidék is felzárkózik az árak tekintetében

 

2017-ben már a településeken jobban gyorsult a lakásárak növekedése, mint a fővárosban. Bár Budapesten a plafont kopogtató árszint miatt már szinte lehetetlen a további drágulás.
Amikor az árakról beszélünk, akkor nem a hirdetésekben szereplő kínálati árra gondolunk, hanem a megvalósuló vételi árra, mivel az előbbiek a tulajdonosok, illetve hirdetők álmait jelenítik meg. Nem ritka a négyzetméterért kért 1 millió forint, ám ezt nagyon ritkán adják meg a valóságban a vevők.
A KSH legfrissebb, 2017-es adatokon alapuló elemzése lehetővé teszi, hogy megtudhassuk például azt, hol a legdrágábbak a lakások az országban ebben az évben.

 

A befektetők kedvence az V. kerület

 

Hazánkon belül egyértelműen Budapest vezet, azon belül pedig az V. kerület. A lakások száma a helyszűke miatt nem növekszik, fehér holló a Belvárosban az újépítésű otthon. Őrzi az értékét az itt vett ingatlan. Nem véletlen, hogy háromszor annyiba kerül a város szívében vásárolni, mint Soroksáron.
A Belváros után következnek a négyzetméterár rangsorában a legpatinásabb budai kerületek, a II., majd holtversenyben a XII. és az I. kerület.
Terézváros, majd az utána következő budai XI. kerület (Újbuda) lekörözi Újlipótvárost, Angyalföldet és Vizafogót magába foglaló XIII-at. Ezután ár szempontból a VII. kerület következik.

 

Más sorrend alakul ki, ha azt nézzük, hol adták el a legtöbb lakást vagy házat. A ‘középáras’ XIII., a XIV. és a XI. kerület vezet ebben a tekintetben. A toplista élén Zugló van: megjegyzendő, az eladott lakások mennyiségében közrejátszik, hogy ez hatalmas terület.
A legkevesebb otthon a XXIII. kerületben (Soroksáron) cserélt gazdát, az utolsó előtti népszerűségben Budafok-Tétény. Azaz valamiért kevesen költöznének szívesen a főváros klasszikus peremkerületeibe, vagy túl magasra taksálják az eladandó ingatlant a tulajdonosok.
Kevés, alig több mint 500 lakást vettek 2017-ben az I. kerületben is. Ennek oka aránylag könnyen kitalálható: relatíve kicsi körzet, korlátozott kínálattal.

 

A Marina sétány lenyomja a Szent István parkot is

 

A legdrágább ‘utca’ a Vigadó tér Budapesten, ezt követi a Kossuth Lajos tér. A harmadik, a Lánchíd utca és az utána soroló, a Széchenyi (régebben Roosevelt) térből kiágazó Dorottya utca is a legpatinásabb belvárosi övezetben van.
Az V. kerületi elit utcák közé csak a Várban levő Tárnok utca, illetve a Gellérthegy legszebb részén található Bakator utca tud befurakodni. Előkelő helyen végzett még a Marina sétány, a Dunáig nyúló lakópark sugárútja.
Az ország legdrágább huszonöt utcája, illetve tere közt egyetlen egy a fővároson kívüli található, igaz, az élboly végén. A balatonfüredi Széchenyi utca átlagos négyzetméterára sem csekély, 786 ezer