Továbbra is folytatódik a JOGpont szolgálat

Sajtótájékoztató keretében elhangzott: most először megszakítás nélkül folytatódik a JOGpont szolgáltatás, a cél, hogy erősödjön általa a társadalmi párbeszéd.

Dr. Rab Henriett, az Észak -Alföldi Régió koordinátora elmondta: a JOGpontokban egyénileg, munkáltatói, munkavállalói problémák és kérdések megoldásaira kerül sor a munkajog világában belül. A projekt keretén belül a vitarendező szolgálat feladata, hogy erősítse a társadalmi párbeszédet, ami a kollektív szereplők között tud megjelenni a munka világában. A cél többek között, hogy több kollektív szerződés szülessen, békés úton történjen üzemi tanács választás, és erősödjön a szakszervezetek pozíciója. 
 
 
 
 
"A szolgálatnak van előzménye, ugyanakkor az nem tudott tanácsot adni, pedig elsősorban arra van szükség" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szolgálatnak köszönhetően a munkáltatók is nyitottá váltak a kapcsolatot építésre és az együttműködésre.
 
 
 
Géresi József, a Kisvállalkozások Szövetségének elnöke felidézte, hogy a szolgálat indításakor elsőként a munkavállalók jelentkeztek a felmerülő problémáikkal, ugyanakkor ma már az ipartestületi tagok is kérnek segítséget.
 
 
 

Dr. Moskovits Károly ügyvéd elmondta: az elmúlt időszakban elsősorban a már a fennálló munkajogviszonyokkal kapcsolat problémák miatt keresték fel a szolgáltatást, mint a munkabeosztás, a pótlékok ki nem fizetése, vagy bérezési gondok. Kiemelte, hogy most először fog permanensen folytatódni a JOGpontok, a szolgáltatás immár intézményesült és igény mutatkozik rá.

 

 

Dr. Vachler Péter, a Nyíregyháza Önkormányzat Szociális és Köznevelési Osztály ügyintézője szerint a lakosság körében már elterjedt a jogi tanácsadó szolgálat. Kiemelte, hogy bár az önkormányzatnak csak részleges feladata van, több formában is támogatják a JOGpontokat, akár információs anyagok összeállításával népszerűsítenék.